Bolyhos felsők, állatszőrös ruhák és lecsúszó slicc - 9 egyszerű megoldás a hibátlan ruhatárért

Olykor féltve őrzött ruháinkon is találhatunk olyan apró szépséghibákat, amelyeket szeretnénk minél gyorsabban és egyszerűbben orvosolni. 

Nyakunkon a tavasz, ilyenkor szépen, fokozatosan újra elővesszük azokat a ruhákat, amelyek az előző félévben szekrényünkben lapultak. Az eldugott, zárt dobozban vagy zacskóban tárolt textíliákat érdemes ilyenkor kimosni és hagyni, hogy egy kicsit megújuljanak.

Találtál egy bolyhos kabátot, kihúzódott egy fonal a kötött pulóveredből, esetleg folyton lecsúszik a slicc a nadrágodról? Íme néhány egyszerű tipp, hogyan orvosolhatod az apró hibákat szeretett ruhadarabjaidon.

1. Állatszőr mindenhol

Az öledben pihent a macska, és most sehogy sem tudsz megszabadulni a ruhádra ragadt temérdek szőrtől? Ha hiányzik otthon a ragasztócsíkos ruhahenger, vegyél elő egy régi harisnyát vagy egy mosogatókesztyűt, és húzd végig azt a ruhádon! Az állatszőr rögtön eltűnik!

2. Bolyhos pulóverek és kabátok

A szövetkabátok és pamutpulcsik egyik legnagyobb ellensége a válltáska és a hátizsák szíja. E két anyag találkozásánál könnyen kidörzsölődhet az anyag amely így kopott és bolyhos lesz. A megoldás? Húzz végig finoman egy borotvát a kibolyhosodott területen, így úgy tűnnek el a kis textilcsomók a ruháról, hogy még az anyag sem sérül.

3. Kinyúlt kötött pulcsik

A kinyúlt és kötött pulóvereket könnyen formába tudjuk rázni, csupán egy tál forró ecetes vízre és egy tál hideg ecetes vízre lesz szükségünk: A kinyúlt területet áztassuk be rövid időre a forró vízbe, a hő hatására összeugrik az anyag éppen csak annyira, hogy ne veszítse el eredeti formáját. Ezután áztassuk a hideg folyadékba, és ismételjük meg az eljárást háromszor.

A száradó kötött ruhákat érdemes sík felületen frottírtörülközőre fektetni, a felakasztott anyag ugyanis a nehéz súly hatására újra nyúlni kezdhet.

4. Ha szúr a pulcsi...

Használd a mélyhűtőt! A tiszta fagyasztóban pulóvered egy éjszaka alatt elveszíti szúrósságát!

5. Kilóg egy szál a kötött pulóverből

Egy fülbevaló vagy gyűrű beakadásával csúf sebet ejthetünk kötött pulóverünkön, aggodalomra azonban semmi ok. Egy vastagabb tűvel vagy horgolótűvel nyomd vissza a pulóverbe a szálat, majd fordítsd ki azt és csomózd össze a kihúzódott szálat.

6. Lecsúszik a slicc

Az életben legalább egyszer mindenkivel előfordul, hogy olyan nadrágot vásárol, aminek le-lecsúszik a slicce. Az ilyen kellemetlen esetekre is van megoldás, egy kulcstartó fémgyűrűjét akaszd rá a cipzárra, felhúzásakor pedig akaszd a karikát a gombra. Így már biztos nem érhet kellemetlen meglepetés!

7. Koszos cipőtalp

Kedvenc sportcipőid talpát sem kell féltened, ha nem szeretnél súrolószert használni, vegyél elő egy régi fogkefét és némi fogkrémet, a mentolos paszta újra tisztává varázsolja cipőid talpát!

8. Elszíneződött velúr táskák és cipők

A foltos velúrt könnyen tisztíthatjuk velúrbőr kefével vagy fogkefével abban az esetben, ha csak egy kis kosz tapadt az anyagra. A vízfoltok egy vizes kefe használatával könnyen megadják magukat, ilyenkor érdemes az egész felületet egyenletesen letisztítani a vízzel. Olajos folt esetén használj kukoricakeményítőt és hagyd állni a cipődön egész éjszakán át. A folt másnap egy alapos sikálás után biztosan eltűnik.

9. Ha kifényesedik a farmerod...

Használj krumplit! A farmeranyag dörzsölés hatására sima és fényes lehet, ebben az esetben kend be az anyagot egy félbevágott krumplival, hagyd megszáradni, majd keféld ki a farmert egy puha ruhakefével. Talán a keményítő az oka, talán a dörzsölés, de a fényes foltnak nyoma sem lesz.

Ezeket olvastad már?

via: active beauty, borsa

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...