Manapság számtalan különböző féle felvágott közül választhatunk, ha a szendvicsünkre keresünk feltétet. A magyar háztartásokban a szalámis kenyér vagy a sonkás-sajtos kifli mindennapi reggelinek, uzsonnának vagy vacsorának számítanak. A túlzott felvágott fogyasztásnak azonban negatív hatásai is lehetnek.
Ha húsra vágysz:, válaszd őket:
A húspultban kapható bolti felvágott elődje a disznóvágás során, sóval és füstöléssel tartósított hústermékek voltak. A füstölt húsok nagy előnye, hogy sokáig elállnak, magas sótartalmuk miatt nehezen romlanak meg. A húsipar a hagyományos sonkák és szalámik mintájára fogott bele a felvágott-gyártásba, amivel talált egy módot arra, hogy az állat lehető legtöbb részét felhasználják.
Hivatalosan szigorú szabályozások mondják ki, hogy mi számít felvágottnak: a terméknek legalább 50% húst kell tartalmaznia ahhoz, hogy ebbe a kategóriába kerüljön.
A köznyelvben azonban minden húspultban készen kapható terméket felvágottnak nevezünk, beleértve a legkülönbözőbb sonkákat, kolbászokat és még a párizsit is.
Receptek felvágott helyett:
Ezek a termékek gyakran sok tartósítószert, adalékanyagot és rengeteg sót tartalmaznak, ami miatt sokan egészségtelennek gondolják a felvágottakat. Azonban a feldolgozott húsok tele vannak fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik mind szükségesek és fontosak emberi szervezet számára.
Mutatjuk a galériában a bolti felvágott tudnivalóit, katt a képre!
Ilyen hatással van a szervezetre a bolti felvágott
Lehetséges szennyeződések
A felvágottak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg baktériumokkal, mint a hőkezelt húsok. A liszteriózis egy olyan betegség, amely a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer, például felvágottak elfogyasztása után alakul ki. Az egészséges szervezet jellemzően képes legyőzni a baktériumot, de a terhes nőkre, az idősekre és a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes lehet.
Adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaz
Sok bolti felvágott tartalmaz tartósítószereket, különböző adalékanyagokat, sőt színezékeket is. Bár az élelmiszeriparban felhasznált adalékanyagok biztonságosak, fogyasztásuk nagy mennyiségben nem ajánlott. Érdemes a háztáji, természetes összetevőket tartalmazó termékeket keresni.
Fehérje- és vitaminforrás
A felvágottak annak ellenére, hogy tartalmazhatnak egészségtelen összetevőket, kiváló fehérjeforrások, és ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaznak. Nem kell minden étkezésre felvágottat enni, de néha-néha egy finom pulykasonkás szendvicstől vagy szalámis kenyértől semmi bajunk nem lesz.
További egészség témák: