Hiába az ellenőrzött körülmények, néha előfordul, hogy az élelmiszerekbe valamilyen idegen anyag kerül. Ez a világ összes pontján előfordul, az USA-ban például tavaly háromszor több terméket hívtak vissza idegen anyag és esetleges szalmonellafertőzöttség okán.
A műanyagdarabok általában a szállítószalag részei, a fa a raklapokról, a fém a gépekből származik legtöbbször. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) van egy kézikönyve, melyben az áll:
Gazdaságosan nem lehetséges olyan nyers termékeket termeszteni, betakarítani, feldolgozni, amelyek kockázatmentesek, vagy teljesen mentesek a természetben előforduló és elkerülhetetlen hibáktól.
Persze vannak nagyon meglepő esetek, amikor nem fém, fa vagy műanyag kerül a termékbe, hanem például golflabdadarab vagy döglött denevér, de ez azért elég ritka.
Az a helyzet, hogy soha nem lesz olyan, amikor nulla kockázattal jár majd egy élelmiszer elfogyasztása
– mondta Keith Belk, a Colorado Állami Egyetem munkatársa
Még több aktualitás: