Nagy öröm és mekkora könnyebbség az anyukáknak, mikor már nem kell nap mint nap külön főzni a kicsiknek, elég csak enyhébben fűszerezni vagy éppen kicsit átalakítani a felnőtt ételeket, és ugyanaz a fogás kerülhet a baba és a mama tányérjára.
A bolognai ragu is egy ilyen ebéd, amit egyéves kortól adhatunk és a következőképpen igazíthatjuk a babákhoz: kevesebb sóval készítsük, a tésztaadagjukat a sajátunknál (al dente) puhábbra, egészen puhára főzzük, és ne parmezánnal, hanem kevésbé karakteres, semlegesebb ízű sajttal szórjuk meg.
Még több babakonyha recept itt
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 baba adaghoz:
30 dkg darált hús (pulyka/ marha/ sertés)
1 csirkemáj
2 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
2 szál angolzeller
40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 rozmaringágacska
olívaolaj
só
tálaláshoz
spagetti tészta
sima sajt a babáknak
parmezán a mamáknak
Elkészítés:
- A finomra vágott hagymákat kevés olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a megpucolt, egyforma kis kockákra vágott répákat és a felszeletelt zellerszárat. Pár perc alatt megpirítjuk.
- Mehet bele a darált hús. Összekeverjük, finoman sózzuk, beletépkedjük a rozmaringleveleket, öntünk hozzá egy kis vizet és lefedve, közepes tűzön főzzük. (Ha szükséges, a vizet pótoljuk.)
- Amikor majdnem puha minden (kb. 30 perc), hozzáadjuk a felkockázott csirkemájat és a paradicsomot.
- További kb. 15 perc után kész is. Közben kifőzzük a spagetti tésztát.
- A babáknak durvára mixeljük a tésztát a raguval, vagy pedig villával összetördeljük kissé.