Kiszámoltuk, olcsóbb-e a vegán bolognai, mint a húsos

Több oka is lehet annak, ha valaki áttér a vegán életmódra, vagy esetleg gyakrabban választ húsmentes ételeket. A bolygó megmentése, az egészségi állapoton való javítás vagy az állatvédelem mind hangzatos és jogos indokok, azonban azért is választhatjuk a veganizmust, mert egész egyszerűen olcsóbb. Legalábbis általában. A Kiszámoltuk cikksorozat januári különkiadásaiban ennek a kérdésnek fogunk utánajárni, mégpedig konkrét számok segítségével. Zöldüljünk és spóroljunk együtt!

Egy újabb, hagyományosan húsos receptet vettem célba, és összemértem a klasszikus verziót, a húsmentes, vegán változattal. Meglepően hasonló a két receptúra: tulajdonképpen csak a lényegben, a fehérjeforrásban térnek el egymástól: a vegán bolognaiba ugyanis hús helyett lencse kerül. Ezzel talán már el is árultam valamennyit a számítás eredményéről, de azért jöjjenek a pontos adatok, nézzük, melyik bolognai az olcsóbb!

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a vegán bolognai, mint a húsos

Klasszikus bolognai: a húsos élvezetért fizetni kell

Még úgy is, hogy a darált sertés nem a legköltségesebb húsok egyike, jelentős árat kell fizetnünk azért, ha eredeti formájában szeretnénk élvezni a tésztaételt.

Termék Átlagár  A recepthez (4 adag) 
Vöröshagyma (1 kg)            408,00 Ft                                  40,80 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 104,00 Ft                                  10,52 Ft
Napraforgó olaj (1 l)            744,00 Ft                                    0,74 Ft
Paradicsom (1 kg)         1 100,00 Ft                                110,00 Ft
Darált sertéshús (1 kg)         1 845,33 Ft                                922,67 Ft
Passzírozott paradicsom (1 kg)            861,25 Ft                                344,50 Ft
Sárgarépa (1 kg)            420,00 Ft                                117,60 Ft
Zellerszár (1 kg)         1 400,88 Ft                                210,13 Ft
Vörösbor (1 l)            806,00 Ft                                  80,60 Ft
Spagetti (1 kg)         1 658,00 Ft                                663,20 Ft
Fűszerek                                 250,00 Ft
Húsos bolognai                             2 900,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

A többi alapanyag viszonylag minimális összeget emészt föl a kosztpénzből, a zöldségek és fűszerek nem tartoznak a drága kategóriába. A végösszeg 4 emberre abszolút nem vészes, nézzük, hogy a húsmentes verzió milyen árat produkál.

Nem tökéletes bolognai ragu

Nem vitázunk, hogy melyik az igazi, csak főzünk azokból az alapanyagokból, amiket otthon találunk. Gyerekbarát, egyszerű, és ha nincs meg hozzá minden hozzávaló, akkor is működik: ilyen ...

Vegán bolognai: lencsében a szupererő

Első ránézésre szinte ugyanazt a táblázatot láthatjuk, és tényleg megegyezik minden, egyedül a darált hús helye változott: ide lencse került. Abszolút találó helyettesítő az apró hüvelyes: enyhén rágós, „szemcsés” állaga jól kiegészíti a ragut.

Termék Átlagár  A recepthez (4 adag) 
Vöröshagyma (1 kg)            408,00 Ft                                  40,80 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 104,00 Ft                                  10,52 Ft
Napraforgó olaj (1 l)            744,00 Ft                                    0,74 Ft
Lencse (1 kg)         1 231,00 Ft                                326,22 Ft
Passzírozott paradicsom (1 kg)            861,25 Ft                                344,50 Ft
Sárgarépa (1 kg)            420,00 Ft                                117,60 Ft
Zellerszár (1 kg)         1 400,88 Ft                                210,13 Ft
Vörösbor (1 l)            806,00 Ft                                  80,60 Ft
Spagetti (1 kg)         1 658,00 Ft                                663,20 Ft
Fűszerek                                 250,00 Ft
Vegán bolognai                             2 200,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Ráadásul a lencse fehérjetartalmával ahhoz is hozzájárul, hogy a vegán bolognai nemcsak a klasszikus fogás ízvilágát adja vissza, hanem tápláló jellegét is. Nem mellesleg pedig 700 forinttal olcsóbban kihozhatjuk, mint hússal. Ezért, ha kipróbálnánk valami újat, és spórolnánk is a kalandozásunk során, adjunk egy esélyt a lencsebolognainak.

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...