Böllér vs. pékné

Sokszor vannak bennem kérdőjelek, ha fröccsre vágyom: viceházmester, kis- vagy nagyfröccs? De az ételek előtti, nem ritkán foglalkozásra utaló jelzőket sem könnyű értelmezni!

Bárányborda petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal recept

Bogozzuk ki a szálakat annak reményében, hogy ha legközelebb étlap elé keveredünk, ne úgy bámuljunk majd a pincérre, mint borjú az új kapura.

Böllér

Ez az ételmegnevezés arra utal, hogy az adott étel valamilyen belsőséggel, például csirkemájjal készül.

Hentes

Készülhet így sertésborda, szűzérme, tokány, de még sült malac is, a lényeg, hogy szalonna és ecetes uborka mindenképp kerüljön bele – csakis így nyerheti el a hentes jelzőt!

Sertésborda hentes módra Alabellától

Nagyon szeretem, de először féltem megcsinálni, hátha itthon nem aratna sikert ez az étel, a savanyú uborkát melegen nem sokan szeretik, de nálunk bevált.:) Kicsit módosítottam az ...

Parasztosan

A 'parasztosan' elnevezést egy komplett kis triumvirátus alkotja: a szalonna, a burgonya és a hagyma hármasa. Készíthetünk így rakott burgonyát, húsételeket, omlettet, de még bejglit is.

Udvarmester

Jelentése: valamilyen sültet fűszeres vajjal tálalni. Ez lehet sertésvese, esetleg hátszín is.

Fűszervaj recept

Most pedig következzenek a hölgyek!

Pékné

Sütőben sült, burgonyával és hagymával készült ételeket jelöl.

Erdészné

Ha húsételünk erdészné módra készül, akkor biztosan kerül bele erdei gomba, húsos szalonna, pirított köret (például burgonya) a tetejére, az egész pedig gazdagon le van öntve vajas-pecsenyelével – így az igazi! Elkészítése régiónként változhat.

Kertészné

Talán ez a leglogikusabb kifejezés, hiszen ez a szófordulat arra utal, hogy a húsételt különféle zöldségekkel szolgálják fel.

Jóasszony

Ez utalhat hús- és halételre egyaránt. Ha hús, akkor hagyma, gomba, császárszalonna és zöldborsó is kerül a raguba, ha halat készítünk így, akkor tejszínes gombamártással tálaljuk.

Sertésszelet Jóasszony módra

Az egyik szakácskönyvemből való a recept eredetije (szerzők: Murányi Péter és Murányi Katalin). De én a végén a húsokhoz nem raktam hámozott  kockára vágott burgonyát, amivel az ...

Molnárné

Az ételt ebben az esetben tálalás előtt barna vajjal öntik nyakon, ami annyit tesz, hogy addig hevítik a vajat, míg meg nem pirul, végül egy kevés citromlevet facsarnak a mártásba.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...