Böllér vs. pékné

Sokszor vannak bennem kérdőjelek, ha fröccsre vágyom: viceházmester, kis- vagy nagyfröccs? De az ételek előtti, nem ritkán foglalkozásra utaló jelzőket sem könnyű értelmezni!

Bárányborda petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal recept

Bogozzuk ki a szálakat annak reményében, hogy ha legközelebb étlap elé keveredünk, ne úgy bámuljunk majd a pincérre, mint borjú az új kapura.

Böllér

Ez az ételmegnevezés arra utal, hogy az adott étel valamilyen belsőséggel, például csirkemájjal készül.

Hentes

Készülhet így sertésborda, szűzérme, tokány, de még sült malac is, a lényeg, hogy szalonna és ecetes uborka mindenképp kerüljön bele – csakis így nyerheti el a hentes jelzőt!

Parasztosan

A 'parasztosan' elnevezést egy komplett kis triumvirátus alkotja: a szalonna, a burgonya és a hagyma hármasa. Készíthetünk így rakott burgonyát, húsételeket, omlettet, de még bejglit is.

Udvarmester

Jelentése: valamilyen sültet fűszeres vajjal tálalni. Ez lehet sertésvese, esetleg hátszín is.

Fűszervaj recept

Most pedig következzenek a hölgyek!

Pékné

Sütőben sült, burgonyával és hagymával készült ételeket jelöl.

Erdészné

Ha húsételünk erdészné módra készül, akkor biztosan kerül bele erdei gomba, húsos szalonna, pirított köret (például burgonya) a tetejére, az egész pedig gazdagon le van öntve vajas-pecsenyelével – így az igazi! Elkészítése régiónként változhat.

Kertészné

Talán ez a leglogikusabb kifejezés, hiszen ez a szófordulat arra utal, hogy a húsételt különféle zöldségekkel szolgálják fel.

Jóasszony

Ez utalhat hús- és halételre egyaránt. Ha hús, akkor hagyma, gomba, császárszalonna és zöldborsó is kerül a raguba, ha halat készítünk így, akkor tejszínes gombamártással tálaljuk.

Molnárné

Az ételt ebben az esetben tálalás előtt barna vajjal öntik nyakon, ami annyit tesz, hogy addig hevítik a vajat, míg meg nem pirul, végül egy kevés citromlevet facsarnak a mártásba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek