Böjtölve fogyni? Csak okosan!

A fogyás érdekében tartott hosszú böjtölésnek nincs értelme, sőt, akár az egészségünknek is ártunk vele. De ha szakaszosan csináljuk, akkor akár még eredményes is lehet!

Mától egy hétig nem eszem semmit, csak iszom! - kiáltanak fel sokan fogyókúrájuk kezdetén. Azt rögtön leszögezhetjük, hogy az ilyesfajta "böjtölésnek" semmi értelme, nem hogy segítené fogyásunkat, de kifejezetten káros lehet az egészségünkre.

Vannak azonban olyan módszerek, amelyek a böjtölést a normál (és ez alatt az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet értjük) étrenddel vegyítik és így adják le a kilókat.

Az amerikai Illionis Egyetem vizsgálatai szerint nem csak a kilók leadásában segítenek, de a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenését is eredményezhetik azok a típusú diéták, amelyeknél 1-1 nap kevesebb energiát veszünk magunkhoz. Bár a böjti napokat követően általában 10%-kal többet ettek a kutatás résztvevői mint más “normál” napokon, de átlagosan még mindig kevesebb energiabevitel történt, mint azoknál, akik nem tartottak böjti napokat, és így heti fél-egy kilót fogytak a kutatás résztvevői.

Sült kacsamell salátaágyon

Az a jó ebben az ételben, hogy lehet előétel is és főétel is belőle. Én személy szerint hidegen szeretem jobban. Nagyon omlós, kellemes ízű hús.

Csirkesaslik friss salátával

Tegnap a párom kiatalálta, hogy grillezzünk, de az idő közbeszólt, ezért ma elkészítettem a nyársakat, csak épp a gázsütőben. Így is nagyon finom lett. Elfogyott mind! :)

Miként csináljuk, ha belevágunk?

  1. Mielőtt belekezdenénk ebbe (vagy bármely más) a diétába, mindenképpen kérjük ki az orvosunk véleményét. Mivel ezek a böjtök minimum fél napos “éhezéssel” járnak, ezért többek között várandós nőknek, cukorbetegeknek, kamaszoknak tilos.
  2. Ha az orvosunk zöld utat ad, ki lehet próbálni a minden második napos böjtöt - javasolja Krista Varady az Illionis Egyetem táplálkozáskutatója. A “dőzsölős” napokon nincs szükség korlátozásra, a böjti napokon 500 kcal a megengedett energiamenyiség, elsősorban tápanyagokban gazdag, sovány húst és zöldségeket is tartalmazó ételeket érdemes fogyasztani. Ez a módszer a kutatások szerint biztonságos, de akik a rendszeres, kis mennyiségű étkezésekhez szoktak, vagy szeretnek nassolni, azok számára komoly kihívást jelenthet.
  3. Lehet az idővel is játszani: a diéta kezdetekor 12 óra a böjt (az alvási időszakkal együtt) és 12 óra az az időtartam, amíg enni lehet. Tehát ha reggel 7-kor reggelizünk, akkor a napi utolsó étkezés időpontja este 7 óra. Majd az evési időszakot kell fokozatosan csökkenteni. Állatkísérletekben a böjt során a súlycsökkenés és az egészségre gyakorolt pozitív hatás akkor volt a legkedvezőbb, ha az étkezésre megengedett időtartam 8 és 10 óra között volt.
  4. A nem böjti napokon sem érdemes elengedni a gyeplőt (ne sütin és chipszen éljünk), zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, tejtermékek, növényi olajak szerepeljenek hangsúlyosan az étlapon.
  5. Figyeljünk a folyadékfogyasztásra is. A napi folyadékbevitel minimum 20%-a származik a táplálékainkból, így a böjtölős napokon legalább 8-12 pohár víz elfogyasztása ajánlott.

via Prevention.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...