Ezekre figyelj oda, ha tartottad a böjtöt

Ha sikerült végigcsinálnod a 40 napos böjti időszakot, akkor érdemes odafigyelned pár dologra.

A böjti időszak a lemondásokról szól. Nem mindenki a húsról mond le, hanem valami olyan dologról, amit nagyon szeret. 40 nap hosszú idő, és egy ilyen kihívás után az ember gyakran nekiesik az ételeknek, melyet addig nem ehetett. Pedig nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen megterhelhetjük a gyomrunkat, és plusz kilókkal is gyarapodhatunk. Nézzük, mire figyeljünk oda, ha ezeket el szeretnénk kerülni.

Maradjanak a zöldségek

Ha tartottuk a böjtöt az elmúlt hetekben, akkor nagy valószínűséggel sok zöldséget fogyasztottunk. Ha többet, mint egyébként, akkor érdemes ezt a szokást megtartani, és ha sikerült új, zöldséges recepteket felfedeznünk, akkor azokat is rendszeressé tenni. A zöldségek fogyasztásának számtalan előnye van: alacsony energia- és szénhidráttartalmuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy növeljék az étel volumenét, emellett élelmirost-tartalmuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, és segíti bélflóránk egyensúlyát. 

Tavaszi krumplisaláta

Az alaprecept ez volt, mert annyira gyönyörű, hogy mindenképp el szerettem volna készíteni én is. Persze azért változtattam ám rajta, nálam került bele tejföl és medvehagyma is, ...

Tavaszi saláta árvácskával

Eldöntöttem, hogy szeretnék a virágokról írni egy cikket, és egy kicsit mélyebben beleásni magam a témába, így tettem velük egy próbát, és kipécéztem az árvácskát. Egyrészt mert ...

Tavaszi spárgás bavette

Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...

Maradjanak húsmentes napok

A böjtnek köszönhetően megtapasztalhattuk, hogy hús nélkül is lehet finomakat enni. Heti 1-3 húsmentes nappal sokat tehetünk az egészségünkért, főleg, ha a kieső kalóriákat összetett szénhidrátokkal, sovány fehérjeforrásokkal pótoljuk.

Tartsunk mértéket

Sehova nem vezet, ha húsvétkor hatalmas habzsolásba kezdünk, majd egy trendi divatdiétába, hiába lesz ennek pár mínusz kiló az eredménye. A legjobb, ha tudatosan fogyasztunk az ünnepi időszak alatt, és nem kezdünk mértéktelen evésbe.

Csak aktívan

A mozgás is sokat segíthet abban, hogy visszaálljunk a helyes kerékvágásba. Teljesen mindegy, hogy futni megyünk, vagy csak sétálunk, az aktív életmód segít abban, hogy testileg és lelkileg is jól legyünk.


Még több a helyes táplálkozásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...