Így még biztos nem bántál a nyári bogyós gyümölcsökkel

A különböző bogyós gyümölcsök a nyár legédesebb ajándékai, használhatjuk őket, amíg tart az évszak. És ha netán valamilyen izgalmas módszert keresünk az elkészítésükre, akkor olvassunk tovább!

A bogyós gyümölcs gyűjtőnév alatt legtöbbször az epret, málnát, áfonyát, szedret és barátaikat értjük, de ha egy kicsit tágítjuk a kört, akkor kényelmesen befér ide a meggy, cseresznye is. Mindegy is, a lényeg, hogy az apró szemeket nagy élvezet fogyasztani, és még nagyobb élvezet alkotni velük a konyhában. Nézzünk most pár izgalmas lehetőséget, ami a bogyós gyümölcsökkel történhet.

Így még biztos nem bántál a nyári bogyós gyümölcsökkel

Sült gyümölcs

Mivel nagyon puha, nagyon „érzékeny” gyümölcsökről van szó, könnyedén és gyorsan megsüthetjük őket a sütőben. Ezzel elmélyíthetjük az ízüket, és egy sokszínűen felhasználható szószt kaphatunk.

Igazából nem is szósz lesz belőle, hanem egy kompót-lekvár-szósz keverék, amit kedvünk szerint formálhatunk.

A legegyszerűbb, ha egy sütőtálba tesszük az előkészített (megmosott és szükség esetén kimagozott) gyümölcsöt egy kis cukorral és tetszőleges ízesítőkkel (fűszer, vanília, citrusok héja és leve). Majd következhet egy 15-20 perces sütés nagyjából 200 fokos sütőben. A sült gyümölcsöt tehetjük bármilyen desszertre, használhatjuk lekvárokhoz hasonlóan is.

Sült feta mézes eperrel

Tűzvészként tarolta le az internetet a TikTokról indult sült fetás tészta receptje, sokan megszállottjai lettek a krémes, paradicsomos, fűszeres ételnek. Nem csoda, hogy azóta is újabb ...

Gyümölcskrémleves

Már korábban esett arról szó, hogy milyen puha gyümölcsök a bogyósok. Nos, ezt a tulajdonságukat úgy is kihasználhatjuk, ha krémleveseket készítünk belőlük. Dönthetünk a főzés nélküli receptek mellett is: ekkor egész egyszerűen le kell turmixolnunk a gyümölcsöt egy kis cukorral, ízesítőkkel és esetleg plusz folyadékkal (tej, tejszín, tea, gyümölcslé).

Így egy nagyon friss, nagyon gyümölcsös levest kapunk, ami ráadásul gyorsan elkészül, és hidegen fogyasztva hűsít is. Persze a klasszikus, főzős módszernél is maradhatunk. A meggyet, cseresznyét például lehet, hogy érdemesebb így főzni, bár ezeknek is jól állhat egy új megközelítés.

Gyümölcsös saláta

Fontos észrevenni, hogy nem gyümölcssaláta az alcím, és a beszúrt szóköz bizony jelentős szerepet tölt be. A gyümölcsös saláta olyan salátát jelent, amiben szerepelnek zöldségek és egyéb klasszikus, hagyományos elemek is, azonban mindez kiegészül egy-két marék gyümölccsel.

A bogyós gyümölcsök kiválóak erre a célra. Ízük édeskés-savanykás, így jól illenek zöldségekhez, húsokhoz és sajtokhoz is. Apró szeműek, ezért nem kell velük bajlódni, csak beleszórni a tálba.

Ha mégsem szeretnénk őket közvetlenül a salátába tenni, az öntetbe is kerülhetnek pépesített vagy turmixolt formában.

Gyümölcsös kenyér

Szintén kell a szóköz a két szó közé, ugyanis a gyümölcsös kenyér egy olyan sós, ízesítetlen kenyérfélét jelent, amibe gyümölcsöket tettünk. A focaccia például nagyon szívesen fogad különböző apró szemű kiegészítőket a tetejére, ez pedig az olajbogyó és a paradicsom helyett bizony lehet cseresznye, áfonya vagy szeder is.

Mindenképpen gondoljunk bele a gyümölcsösítés előtt, hogy mire szeretnénk majd használni a kenyeret, hiszen míg a legtöbb sajtos vagy sonkás szendvics nem bánja a gyümölcsök jelenlétét, addig lehet, hogy egy leveshez vagy főételhez nem tudjuk majd ugyanúgy kínálni a gyümölcsös kenyeret, mint a simát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, ételek és ötletek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...