Persze, a bodza szezonális, de arról sokan megfeledkeznek, hogy egy évben nemcsak egy, hanem rögtön két szezonnal rendelkezik a sokszínű növény. Miután leszedtük tavasz végén, nyár elején az illatos virágokat, még közel sincsen vége a történetnek: ha hagytunk a bokron elég fehér virágot, azok júliusra csodásan mélybordó, szinte fekete bogyókká fejlődnek. A bodzabogyóról sokan megfeledkeznek (a nyárnak ebben a szakában talán túl sok a figyelemelterelő szezonális zöldség és gyümölcs), pedig borzasztóan sokszínűen felhasználható alapanyag. Gondoljunk rá úgy, mint egy ingyen szedhető áfonyára vagy málnára...vagy tulajdonképpen az összes bogyós gyümölcs egy szembe összegyúrt megtestesülésére. Nézzük, mi minden készülhet bodzabogyóból!
Miért jó nekünk a bodzabogyó?
Azt leszámítva, hogy a sötét színű bogyókat bárhol ingyen leszedhetjük, a bodza más előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik. Például kifejezetten magas a C-vitamin-tartalma, ami ugyan kicsit gyengül hőkezelés hatására, de még egy szörp vagy lekvár is tartalmaz annyit, ami a szervezetünkre jó hatással lesz.
A C-vitamin mellett antixodiánsokat is tartalmaz a bodzabogyó, így tényleg érdemes kihasználni a szezonját, ha júliusban eljön.
Nem mérgező a bodzabogyó?
Sokan azért nem merik leszedni a bodzabogyót, mert úgy gondolják, mérgező. Ennek a félelemnek van némi alapja, nevesen a gyalogbodza, ami nagyban hasonlít a fekete bodzára. Előbbi mérgező, utóbbi pedig ehető, és szerencsére nem lehetetlen megkülönböztetni őket.
A gyalogbodza nem nő olyan nagyra, hajlamos egyesével, száranként kinőni a földből: fontos, hogy szára mindig zöld, lágy, sosem lesz olyan fás, mint a rendes bodzabokroké. További különbség, hogy a gyalogbodza virágai és szemei felfelé állnak, míg a fekete bodza „tenyerei” lefelé csüngenek.
Honnan szedjük a bodzabogyót?
Ugyanúgy, mint a virág szedésekor, a bogyó esetében is figyeljünk az alábbi szempontokra:
- A bogyókat mindig védett, utaktól távoli területen szedjük, ott ahol nem éri őket túl sok por vagy szennyeződés.
- Ne szedjünk természetvédelmi területen bodzát, se nemzeti parkban, ahogy mások telkéről vagy olyan területről, amiről nem tudjuk, kihez tartozik.
- A bodzabogyó viszonylag gyorsan beérik: egy bokron lehetnek zöld és szinte megaszalódott szemek is egyszerre. Érdemes a teljesen ép, frissen megérett fürtöket leszedni, nyilván nem baj, ha akad közte pár éretlen vagy túlérett is.
A bodzabogyó megtisztítása macerásnak tűnik, pedig nem az: a legegyszerűbb munkát a kezünkkel végezhetjük. Sokan a villára vagy egyéb eszközökre esküsznek, azonban ezek gyakran szétnyomják a szemeket és sok fröcsköléssel, maszatolással járnak. Persze a kezünk is elég lila lesz egy nagyobb halom bodza megtisztítása után – akit ez zavar, húzzon kesztyűt!
Alapvető befőzés: bodzabogyószörp és -lekvár
Na de lássuk, mi minden készíthető az ízes bogyóból! Aki nem macerázna sokat és a lehető legautentikusabb formájában őrizné meg a bogyókat, annak a lekvár és a szörp készítése ajánlott. Mindkettő hasonló technikát alkalmaz, egyedül annyi a különbség, hogy a szörpbe több cukor kerül, illetve nagyobb adag víz is.
A lekvár esetében ízlés kérdése, hogy át akarjuk-e passzírozni a leturmixolt gyümölcsöt: annyira nem zavaró a magok jelenléte, hasonló méretűek, mint egy magos ribizli- vagy málnalekvárban. Azonban, ha passízrozunk, semmiképp se dobjuk ki a visszamaradt héjakat-magvakat, ezeket fel tudjuk használni...hogy hogyan, arról később lesz szó. A bodza természetesen magas pektinben, így nem kell hozzá túl sok dzsemfixet használni, persze azért valamennyit tegyünk bele, ha sűrűbb állagot szeretnénk.
Ha nem passzírozzuk át a lekvárt, abban több pektin marad, így sűrűbb lesz, mint a magoktól megtisztított verzió.
Mind a szörpnél, mind a dzsemnél figyeljünk a tisztaságra: a palackokat és üvegeket sterilizáljuk, mielőtt megtöltenénk őket. Ha vákuum alá helyezzük a tárolókat, azok tartalma jóval hosszabban eláll majd. Persze, ha csak kis adagokat készítünk, ez nem olyan fontos, ilyenkor azonban tároljuk a szörpöt, a lekvárt a hűtőben.
Itt a bodzabogyószörp és a bodzabogyólekvár teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A nyári reggelik királynője: bodzabogyós palacsinta
Az amerikaiak palacsintájának van egy klasszikus verziója, amibe semmi nem kerül, azonban a massza igen sokszor kiegészülhet különböző finomságokkal. A banán és a csokidarabkák népszerű kiegészítők, ahogy a fanyarkás áfonya is.
Nos, ez a mostani verzió az áfonyás palacsintát akarja imitálni, és teszi is ezt meglepően ügyesen. A különbség annyi, hogy a bodza nulla pénzbe kerül és egy kicsit savanykásabb, illetve apróbb szemű, mint az áfonya.
Ezt ellensúlyozhatjuk némi mézzel vagy juharsziruppal a tálalásnál – a tésztába ugyanis nem érdemes túl sok cukrot pakolni, épp azért, amiért a magyar vagy a francia palacsintába sem: ettől könnyebben megég az édesség.
Itt a bodzabogyós palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Omlós tészta, édes töltelék: bodzabogyós pite
Igen sok nemzetnek van „saját” pitéje, pontosabban ez egy olyan süteményműfaj, amit mindenki máshogy interpretál. A tengerentúlon például a legtöbb gyümölcsös pite kerek, a teteje pedig rácsozott. Töltelékük az almástól a barackoson át egészen az áfonyásig bármilyen lehet, a lényeg, hogy ezek mindig keményítővel sűrített, szinte dzsemállagú belsők.
A bodzabogyó is részt vehet ebben a játékban, ha előfőzzük némi cukorral, citromlével, majd besűrítjük keményítővel: így kerülhet a vajas, omlós tésztába. Mivel a pite teteje rácsozott, a gyümölcsből felszabaduló gőz szabadon távozhat sülés közben, nem fogja eláztatni a pite alját. Amennyiben zárt tetejű süteményt szeretnénk készíteni, vágjunk lyukakat a tetejébe, hogy ugyanezt a hatást elérjük.
FONTOS: szeletelés előtt a pitét hagyjuk teljesen kihűlni, különben szétmállik a tésztája, és kifolyik a tölteléke. Így a gyomornak is könnyebb lesz.
Itt a bodzabogyós pite teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Lehűt a melegben a bodzabogyósorbet
Manapság már egyre egyszerűbb házi fagylaltot készíteni: régen csak azok áltak neki ennek a feladatnak, akik rendelkeztek egy elegáns és mindenttudó masinával. Persze azóta megannyi recept és technika bebizonyította, hogy fagylaltot gép nélkül is lehet készíteni.
Főleg akkor, ha a fagylalt sorbet: a tejtermékek elhagyása nemcsak a költségeken enyhít, de a dolgunkat is megkönnyíti. Persze az állag így sem lesz felejthető – a gyümölcslé alapú vizes fagylaltot légiesebbé, könnyedebbé tehetjük egy felvert tojásfehérjével.
A fehérjét érdemes előre hőkezelni, hogy semmiképp ne okozzon gondot, problémát annak nyersen történő elfogyasztása. Gőz fölött felverve ezt könnyedén elintézhetjük.
A sorbet mélyhűtőben készül el: félóránként kell rajta kevernünk egyet, hogy biztosítsuk a krémes állgot. Ellenkező esetben egy nagy jeges tömbbé fagyna az egész. Eleinte könnyebb lesz kevergetni, így használhatunk kanalat, spatulát vagy habverőt is. Azonban, miután már szilárdabb lesz a fagylalt, érdemes botmixerre váltani.
Itt a bodzabogyósorbet teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Egy kis maradékmentés
A legtöbb bodzabogyós recept esetében sor kerül passzírozásra vagy szűrésre: az ebből fennmaradó magok és héjak szerencsére nem teszik ki a gyümölcs túl nagy részét, persze azért így is nagy a veszteség. Szerencsére nem kell annak lennie!
Ahelyett, hogy a megmaradt gyümölcshúst, magokat és héjakat a komposztra dobnánk vagy a kukába, készítsünk belőlük gyümölcsteát. A maradványokat kenjük szét vékony rétegben egy sütőpapírral kibélelt tepsin.
Tegyük a tepsit 100 fokos sütőbe, és teljesen szárítsuk ki a gyümölcshúst. Ha kell, keverjük át, hogy egyenletesen száradjon az egész.
Végül fejtsük le a sütőpapírról, hagyjuk kihűlni, és morzsoljuk össze. Tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban. Tea készítéséhez forrázzuk le, majd ízesítsük kedvünk szerint citrommal-mézzel.
A természet szinte minden évszakban ad nekünk ingyen kincseiből: figyeld a Nosalty oldalát, ugyanis további alapanyagokat illetve gyűjtögetési, tartósítási és felhasználási tippeket hozunk a közeljövőben.
Fotók és receptek: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Izgalmas alapanyagok, amelyeket érdemes megismerni, majd megszeretni: