Nagy a baj a bodzával, van, aki már le se szedi a fáról a termést

Vajon mi történik a bodzáskertekben, hogy sok gazda már le se szedi a termést?

Visszaesett a kereslet a bodza iránt. Míg 2021-ben 600–800 forintot fizettek kilójáért a felvásárlók, mára örülnek a termelők, ha 100 forintot kapnak érte - írja a Sokszínűvidék.

Nagy baj van a bodza körül

Hiába keresték és fogyasztották a Covid-járvány alatt egyre lelkesebben a bodzát, és hiába telepítettek a növényből otthonra is egyre többen az elmúlt három évben, sajnos fokozatosan csökken a kereslet iránta.

A felvásárlási ár nagyon alacsony, 100 forintos kilónkénti áron értékesítettük a termést egy gyümölcslégyártó cégnek. Azért nem hagytuk a bokron a bodzát, mert évek óta visszajáró erdélyi dolgozóink vannak, akiknek munkát kellett adni, illetve a veszteséget is csökkenteni akartuk. Így a ráfordított költséget talán sikerült visszanyernünk

– mesélte egy gazda.

Vannak, akik emiatt egész bodzáskertjük felszámolását tervezik, vannak pedig, akik az alacsony árszabás miatt fennhagyták a termést a bodzabokrokon, mert ebből az árból nem tudták fedezni a szüretet meg a szállítást. Akad pedig olyan család, ahol, mivel nem éri meg bérmunkásokat megbízni, a családtagokkal oldották meg a betakarítást.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk