Nagy a baj a bodzával, van, aki már le se szedi a fáról a termést

Vajon mi történik a bodzáskertekben, hogy sok gazda már le se szedi a termést?

Visszaesett a kereslet a bodza iránt. Míg 2021-ben 600–800 forintot fizettek kilójáért a felvásárlók, mára örülnek a termelők, ha 100 forintot kapnak érte - írja a Sokszínűvidék.

Nagy baj van a bodza körül

Hiába keresték és fogyasztották a Covid-járvány alatt egyre lelkesebben a bodzát, és hiába telepítettek a növényből otthonra is egyre többen az elmúlt három évben, sajnos fokozatosan csökken a kereslet iránta.

A felvásárlási ár nagyon alacsony, 100 forintos kilónkénti áron értékesítettük a termést egy gyümölcslégyártó cégnek. Azért nem hagytuk a bokron a bodzát, mert évek óta visszajáró erdélyi dolgozóink vannak, akiknek munkát kellett adni, illetve a veszteséget is csökkenteni akartuk. Így a ráfordított költséget talán sikerült visszanyernünk

– mesélte egy gazda.

Vannak, akik emiatt egész bodzáskertjük felszámolását tervezik, vannak pedig, akik az alacsony árszabás miatt fennhagyták a termést a bodzabokrokon, mert ebből az árból nem tudták fedezni a szüretet meg a szállítást. Akad pedig olyan család, ahol, mivel nem éri meg bérmunkásokat megbízni, a családtagokkal oldották meg a betakarítást.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...