Igen izgalmasnak ígérkezik a 2022-es Bocuse d'Or európai válogatója. A Budapesten megrendezett versenyen természetesen a magyar csapat is ott van, ma reggel 9-kor pedig neki is kezdtek a munkának. Dalnoki Bence vezetésével két ételt kell elkészíteniük: egy hústálat és egy vegetáriánus melegételt. Ugyan a tálalásra csak délután kerül majd sor, a magyar csapat Bocuse d'Or selejtezőjén készített csodás ételeiben már most is gyönyörködhetünk.
Kövessétek a verseny élő közvetítését itt!
A hústál
Szokás szerint idén is vannak kötelező alapanyagok, amiket fel kell használni a hústéma megalkotásához. Ebben az évben az őzgerincnek és -combnak illetve a kacsamájnak kell szerepelnie a tányéron.
A magyar konyhában őzgerinc és őzcomb készül, amire egy kacsamájas, szárított erdei gyümölcsös glazúr kerül, tipikus magyar fűszerekkel. Szósz is készül mellé: őzhúsból főzött jus magyar Birtokvörös borral, Sarawak borssal és olvasztott kacsamájjal.
A hústál mellé egy burgonyából készített köret is kerül. A krumpli szintén kötelező alapanyag, amelyből a magyar csapat három különböző fajtát is használ: a Coronadát, az Anuschkát és a Madisont.
A köret pedig a következő lesz: Anuschka-burgonya karalábéval, tárkonnyal és tavaszi fűszernövényekkel.
A hústémához minden versenyzőnek használnia kell a magyar rögös túrót és tejfölt, ami Dalnoki Bencéék esetében a következő formában jelenik majd meg. Túrós derelye készül erdei gombákkal, aromás fűszernövényekkel, zöldspárgával és tejföllel. Ezek alkotják a magyar tavaszi ragut.
A vegetáriánus tányértéma
Egy másik ételt is a zsűri elé kell tennie a magyar csapatnak, ez pedig nem más, mint egy vegetáriánus melegétel. A kötelező alapanyag a szerény burgonya.
A tányértéma fantázianeve a „tavaszi tányér”, ami nem véletlen. Konfitált burgonya sült póréhagymával, szárított gombából készített „szarvasgombával" és ropogós burgonyavirággal kerül a tányérra. Mellé ízes burgonyaszósz és érlelt sajt párosul, egy hamis „gombakaviárral".
A magyar csapat kissé a tűzzel játszik, mivel a szarvasgomba és a kaviár tiltott alapanyagnak számít a versenyben. Innovatív megoldásuk ezért nagyon izgalmas, a gombából készített kaviár és szarvasgomba talán majd a zsűrinek is megtetszik.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép és fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia
Érdekel a Bocuse d'Or? Olvass róla még többet!