Kiderült, miben lesz más a hétvégi Bocuse d'Or döntő

Hétvégén veszi kezdetét a 2020-as elhalasztott Bocuse d'Or lyoni döntője. A magyar csapat már nagyon készül a hétvégi megmérettetésre, sőt az is kiderült, mikor küzd meg ellenfeleivel Veres István vezetésével a magyar csapat.

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26-27-én rendezik meg Lyonban, a SIRHA keretein belül. Veres István és a magyar csapat (elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence) a második napon versenyez majd.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or több mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végén derül ki, melyik csapat lesz a legjobb idén.

A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült. A legnagyobb változás kétség kívül az, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.

A magyar csapat balról jobbra: Molnár Bence, Veres István, Széll Tamás, Hamvas Zoltán

A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, míg maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét. Az idei versenyen azonban ez nem így lesz.

A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kapnak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kell majd bemutatni a hústémát. A tál kiegészül majd egy fém edénnyel, ebben majd egy „ragut” kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kell készülnie.

Az elmúlt több mint egy év rengeteg változást hozott a vendéglátással foglalkozó szakemberek életébe, ami azt is magában foglalja, hogy soha nem látott méretű, a szolidaritáson alapuló kezdeményezések láttak napvilágot. A Bocuse d’Or idén ezt is díjazza, így jött létre a Bocuse d’Or Social Commitment Award. A díjat az a csapat kapja majd, amely a legelkötelezettebbnek találtatik majd az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés vagy az oktatás.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Ez idén sem lesz másképp, sőt, a 2021-es lyoni döntőn a fenntarthatósági szempontok még nagyobb szerepet kapnak. Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít.

Pohner Ádám egykori hústálja a 2018-as döntőről

Sajnos a járvány néhány csapat versenyzését lehetetlenné tette, így történt néhány visszalépés, és a döntőben összesen 22 ország vesz majd részt. A magyar csapat szeptember 27-én, a második napon versenyzik majd, aznap a tizedik rajtolóként. A start 9:57-kor lesz, az elviteles témával 2:52-re, a hústállal pedig 3:27-re kell majd készen lenni. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook- és Instagram-oldalán folyamatosan frissítjük a versennyel kapcsolatos híreket, és tudósítunk a magyar csapat szerepléséről.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után kerül sor, közben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt. A magyar döntőn Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti hazánkat a 2022 márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek szenzációs módon 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek