Noha Magyarország első alkalommal látja vendégül a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjét, sem a szervezők munkájára, sem a verseny hangulatára nem lehet panasz - mondta a megmérettetés első, keddi napján Jérome Bocuse.
"Biztosan minden résztvevőre és látogatóra mély benyomást tesz az, amit a budapesti versenyen tapasztal" - méltatta a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében, a Hungexpo Vásárközpontban megrendezett versenyt az alapító Paul Bocuse fia.
Mint emlékeztetett, a Bocuse d'Or jövőre ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. "Édesapám, Paul Bocuse a kezdetekkor olyan eseményt képzelt el, amelynek során nem professzorok, nem szakírók, hanem csakis séfek mérik össze a tudásukat. A világ minden tájáról szerette volna összegyűjteni a legjobb szakácsokat egy színpadra" - idézte fel.
Jérome Bocuse már 1987-ben, tizennyolc évesen részt vett a verseny megszervezésében. Mint kiemelte, édesapját mindig nagy család vette körül; így képzelte el a versenyt is, amelynek során a különböző országok séfjei közelebb kerülhetnek egymáshoz.
Harminc esztendővel az indulás után ez a családias érzés még mindig él a versenyen, noha a Bocuse d'Or azóta más dimenziókba lépett, és a mostani jelöltek már olyan dolgokat valósítanak meg, amelyeket harminc évvel ezelőtt még senki sem tudott elképzelni sem - tekintett vissza.
Jérome Bocuse elmondása szerint ma már rengeteg szakácsverseny létezik, és ezeket nehéz összehasonlítani.A Bocuse d'Or rendkívül intenzív megmérettetés, a jelöltek éveket szánnak a felkészülésre, és az is fontos, hogy a versenyzők az első pillanattól az utolsóig közönség előtt készítik el a fogásaikat, így ez a verseny valódi show is. Itt semmi sem felvételről megy, élőben lehet szorítani a csapatokért és átélni a verseny izgalmát - hangsúlyozta.
A gasztronómia fejlődéséről szólva elmondta, hogy a séfek ma már egyre inkább kutatókká, sőt tudósokká is kezdenek válni. Trendek jönnek és mennek, a legfontosabb azonban továbbra is az, hogy a végeredmény magas színvonalú legyen, a Bocuse d'Oron valójában erről szól minden. Az alapok ugyanazok: hiába néz ki gyönyörűen egy tál, ha az ízesítés nem sikerül jól, nem fog nyerni - mondta Jérome Bocuse.
Ez is érdekelhet!
(NOSALTY/MTI)