Igazi sztárséfekkel küzd meg a Bocuse d'Or-on Dalnoki Bence – Mutatjuk, kikkel

Európa legjobb szakácsai csapnak össze a március 23-24-én lezajló Bocuse d’Or Europe versenyén, ahol a tét, hogy a 2023-as lyoni döntőbe jusson az első 10 helyen végzett csapat. De kik ők, és mire lehet számítani?

Azt azért szögezzük le az elején, hogy papíron ugyan lehetnek tippjeink, de egy ilyen precíz versenynél nem lehet biztosan megjósolni, kik lépnek majd a dobogóra. Persze a skandináv országokat és a franciákat nem lehet megkerülni, de itt egy perc csúszás, néhány hiba, egy kikapcsolva felejtett sütő is eldöntheti az egész verseny eredményét. Lássuk, kik főznek A Bocuse d'Or európai döntőjén, a világ legnevesebb szakácsversenyének európai selejtezőjén!

Magyarország – Dalnoki Bence

Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, aki tanulóéveit rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában kezdte meg. Saját szavaival mindent tőlük tanult. Bocuse d'Or versenyen még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgary-ban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.

Belgium – Sam Van Houcke

Van Houcke Belgium egyik leghíresebb szakácsa, a Gentben lévő Maste Restaurant és a Mastel Bakery társtulajdonos-séfje. 2012 óta vesz részt versenyeken, így a Bocuse d’Orra is régóta készül - egy interjúban azt nyilatkozta, már az európai selejtezőbe jutás is az egyik legnagyobb szakmai elismerés az életében. Úgy érzi, a selejtező kemény verseny lesz:

Reméltem, hogy bejutok, de egyáltalán nem számítottam rá. Nehéz megítélni egy versenyen, hogy mire gondolhat a zsűri, vagy éppen a többi csapat hogyan fog szerepelni. (...) Bízom benne, hogy a maximumot fogom tudni nyújtani, hogy mindenki elégedett legyen.

Svájc – Christoph Hunziker

A Schüpbärg-Beizli séf-társtulajdonosa 2014-ben vette át az étterem üzemeltetését, ahol hagyományos svájci ételeket készítenek, persze egy kis modern csavarral. A szakácstanuló időszaka után dietetikus szakács képesítés, valamint catering szakács képzést is szerzett. Tapasztalt versenyző, 2014-ben megnyerte a svájci Bocuse d’Or selejtezőt. A 2021-es lyoni döntőn a svájci csapat commis-ja különdíjat nyert, a versenyen pedig az ötödik helyen végeztek.

Dánia – Brian Mark Hansen

A dán csapatok a Bocuse d’Or versenyeken szinte kivétel nélkül az élvonalban végeznek: az 1987 óta megrendezett lyoni döntőkön eddig 2 arany, 3 ezüst és 1 bronz érmet nyertek (ezek közül 1-1 arany, ezüst és bronz érmet Rasmus Kofoed nyert), de az első 10 közötti eredmény tulajdonképpen garantált ennyi tapasztalattal a hátuk mögött. Hansen a Michelin-csillagos Søllerød Kro séfje, a segítője pedig Dánia első női commis-ja, Elisabeth Madsen, aki eddig 7 szakácsversenyt nyert meg fiatal kora ellenére. Rájuk mindenképp érdemes odafigyelni.

Észtország – Alexander Gureev

Gureev a londoni Le Cordon Bleu-ben tanulta a szakmát, jelenleg az oslói Hotel Bristol éttermének senour sous chefje. Nem kifejezetten tapasztalt versenyző, ennek megfelelően a Bocuse d’Or-t, mint a világ legnagyobb presztízsű gasztronómiai versenyét igen komolyan veszi - lehet, hogy még meglepetést tud okozni Budapesten.

Spanyolország – Rubén Amro Rodrigez

Míg az északi, főként a skandináv országok a francia vagy amerikai versenyzők mellett elképesztően jó eredményeket érnek el, a déli országokra ez nem kifejezetten jellemző. Dobogón még nem állt spanyol csapat, de hátha ezen Rubén Amro, a Koma étterem séfje változtat idén.

Finnország – Johan Kurkela

Finnország sem állt még a dobogón, de az első tízben, az élmezőnyben szinte mindig számítani lehet a csapatukra. Idén Johan Kurkela, a 2019-es finn Bocuse-csapat commis-ja versenyez, akivel abban az évben a csapat az 5. helyen végzett. Tapasztalt versenyzőnek mondhatjuk, a 2020-21-es versenyen couch-segédként vett részt, és ráadásul nagyon fiatal is, úgyhogy valószínűleg jól fogja bírni a tempót.

Franciaország – Naïs Pirollet

A francia csapatok sikereit talán nem kell bemutatni, elég annyi, hogy 1987 óta 8 arany, 2 ezüst és 1 bronz van a tarsolyukban. Pirollet Franciaország első női versenyzője, az európai selejtező legfiatalabbja, aki a Bocuse d’Or Intézetben diplomázott, és nem mellesleg a 2021-es francia nyertes, Davy Tissot segítője volt.

Egyesült Királyság – Ian Musgrave

Musgrave 2019-ben megnyerte a hazai selejtező versenyt, de az Egyesült Királyság szigorú járványügyi intézkedései miatt nem tudott részt venni a 2020-as európai döntőn. A londoni Ritz séfje, Musgrave segítője pedig Adam Beaumont, aki szintén a Ritzben dolgozik.

Izland - Sigurjón Bragi Geirsson

Sigurjón Bragi Geirsson a Héðni kitchen & Bar főszakácsa, korábban pedig a harpai Kolabrautinnál, az Essensiánál és a Múlakaffinál dolgozott. Több éven át szerepelt a szakácsok nemzeti csapatában, és a csapat edzőjeként dolgozott, amikor 2019-ben a szakácsolimpia 3. helyezést érte el - Izland eddig kétszer jutott a lyoni döntőben a dobogóra, Geirssonnak pedig versenyzésben nagy tapasztalata van, meglátjuk, mire lesz elég a Bocuse d’Or-on.

Lettország – Dinārs Zvidriņš 

Dinars Zvidriņš a rigai Laivu Centrs séfje, 2017 óta. Mielőtt itt séf lett, megnyerte a Reaton által szervezett versenyt, és megkapta Lettországban az Év séfje 2017 címet. Azóta másodszor nyerte meg a versenyt. Stílusában a francia klasszikusokat használja a receptek alapjául, de egyedi ázsiai hangulatot ad az ételekhez - írják róla az étterem honlapján. 

Hollandia – Kees Visser

Visser, a szabadúszó séf egy interjúban így mesélt a Bocuse d’Orról, és a hozzá fűződő viszonyáról:

„Szeretne Michelin-csillagot?”

Soha nem szabad ilyen dolgokat hangosan kimondani - mondja Kees Visser. Ugyanez vonatkozik arra a törekvésére is, hogy részt vegyen a Bocuse d'Or versenyen, és Visser szerint nyerni nagyon nehéz.

„Valóban nem szabad alábecsülni. 2013-ban vettem részt először, és akkor tudtam, hogy nincs esélyem.” Most már más a helyzet: „Sokkal több tapasztalatom van.” Néhány nap múlva kiderül!

Norvégia – Filip August Bendi

Norvégia a többi skandináv országhoz hasonlóan kiválóan szerepel a versenyeken, de még ezen belül is kiemelkedő a teljesítményük: 5 arany, 2 ezüst, 4 bronz van eddig a tarsolyukban. Hogy idén milyen esélyekkel indulnak és mennyire mennek biztosra, azt jól mutatja, hogy egy olyan versenyzőt választottak, akivel elég nehéz mellélőni: Bendit 2021-ben az Év Norvég Séfe díjjal jutalmazták.

Lengyelország – Jakub Kasprzak

Bár Lengyelország nem egy híresen jól teljesítő ország a Bocuse d’Or versenyeken, de idén igazán belehúznak: Kasprzak 2008-ban nem más, mint Paul Bocuse keze alatt dolgozott, de megjárta az Egyesült Államokat, Kanadát, Görögországot és Norvégiát is. Nemzetközi tapasztalat francia alapokkal - lehet még meglepetés a versenyen.

Svédország – Jimmi Eriksson

1 arany, 5 ezüst és 1 bronz érem Svédország mérlege a Bocuse d’Or versenyeken. Amióta megnyerte az Év Szakácsa 2016 és a Nordic Culinary Mastership 2017 rangos versenyeket, Jimmi az egyik leghíresebb svéd szakács lett. A modern svéd konyha áll hozzá a legközelebb, jelenleg is ez a fő profilja, ez pedig jól fog jönni a versenyen is.

Szlovákia – Peter Duranský

Az első szlovák séf, aki Michelin-csillagos elismerést szerzett az éttermével, a SO/Wien DAS LOFT vezető szakácsa. Szlovákia sem tartozik a Bocuse-élvonalhoz, de emiatt még nem szabad lemondani egyik versenyző csapatról sem: Magyarország sem a csúcsról indult, ma pedig már az élmezőnybe várható a csapat szereplése.

Törökország – Emre İnanır

Az isztambuli Kempinski Hotel head chefje már 19 éve van a szakmában, főként többcsillagos szállodákban dolgozott eddig szakácsként és vezető pozícióban is. Hogy van-e komoly versenyzési tapasztalata, arról nem igen tudni, de az biztos, hogy nagy szállodaláncokban dolgozni egyet jelent a rendszerezéssel, összeszedettséggel, és a rendkívül szervezett munkával.

A 2022-es Bocuse d'Or európai döntőjét március 23-24-én rendezik meg a budapesti Hungexpo SIRHA kiállításán.

Forrásaink voltak: Finedininglovers, Bocuse d'Or, Bocuse d'Or Hungary; Címlap: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...