A Bocuse d’Or budapesti döntőjén a fenntarthatóság is díjat érdemel majd

Idén egy új elismerést is szerezhetnek a versenyzők: a fenntartható főzést különdíjjal jutalmazza a S.Pellegrino a rangos eseményen. 

Február 5-én zajlik a Bocuse d’Or szakácsverseny magyarországi döntője, ahol eldől, hogy a hat döntős séf közül ki képviselheti hazánkat az európai selejtezőben.

Két Michelin-csillagos étterem séfje is esélyes a győzelemre a világ egyik legrangosabb kulináris versenyének hazai döntőjén. A februári megmérettetésen Csik Gábor, Haraszti Zsolt, Huszár Tibor, Kelemen Roland, Palágyi Eszter és Veres István között dől el, hogy ki utazhat Tallinba a Bocuse d’Or európai döntőjére.

A versenyzőknek a nemzetközi kiírás alapján, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által összeállított feladatokat kell elvégezniük: a haltálban a pisztrángé lesz a főszerep, a hústál fő alapanyagai pedig a fürj és a kacsamáj lesznek. A séfeknek az előkészületektől a tálalásig szigorú versenyszabályzatot kell követniük.

A rendezvényt évek óta támogató S.Pellegrino küldetése, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogassa a gasztronómiát, ezért is alapította idén a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjat. Az elismerést az a versenyző kapja, aki a leginkább figyel a takarékos alapanyag-felhasználásra és a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint csökkenti a nem újrahasznosítható műanyagok használatát. A díjazott séf az ikonikus olasz márka jóvoltából elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, amelyen a világhírű szlovén séf, Ana Roš is részt vesz. A rendezvény a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta:

„A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetése már hazánkban is egyre népszerűbb, köszönhetően az előző évek magyar sikereinek. Számunkra fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik hozzánk hasonlóan szem előtt tartják az előremutató kezdeményezéseket és a fiatal tehetségek felkutatását. A S.Pellegrino köztudottan elkötelezett támogatója a konyhaművészetnek, megtiszteltetés, hogy díjukkal tovább növelik az esemény színvonalát”

„A korábbi sikeres együttműködések után idén a Bocuse d’Or versenyzőinek szerettünk volna kedvezni: a hazai fordulóban különdíjat adunk át annak a séfnek, aki a fenntarthatóságot képviseli az alapanyagok felhasználásával és a főzés során keletkező hulladék csökkentésével. Fontos számunkra, hogy a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett versenyzők megfelelő elismerésben részesüljenek, ezért már a tavalyi évben létrehoztunk erre a célra egy különdíjat a S.Pellegrino Young Chef versenyen. Reméljük, hogy ezekkel a díjakkal a konyhaművészet iránt érdeklődők figyelmét is felhívjuk a társadalmilag felelős gasztronómia jelentőségére” – emelte ki a díjat átadó Stefania Cugerone, a S.Pellegrino Észak- és Közép-Európáért felelős területi menedzsere.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...