Bloody Maryt nőnapra!

Mai írásunk címszereplője a koktélok Drakulája, Báthory Erzsébete, Alkonyat-trilógiája. A Bloody Mary azonban nemhogy kiszívja vérünket, hanem alkohollal vagy anélkül is felébreszti a bennünk élő hedonista vámpírt: mi töltődünk fel, hogy újult erővel tapaszthassuk szomjas szánkat az Élet zsenge nyakára!

"Sank Roo Doe Noo, please!"

Azaz „5 rue Danou” amerikai turistául.Félre a cukros, citrusos, kókusztejes karibi pancsokkal, latin-amerikai hókuszpókuszokkal! A helyszín Párizs, az 1920-as évek elején. Minden bárok bárja, a Harry’s New York Bar 1911 óta működik e cím alatt, és készteti megannyi szitok elfojtására azóta is az amerikai turistákat fuvarozó párizsi bérkocsisok tömegeit, legyen szó akár a spicces Hemingwayről vagy Johnsonékról Ohióból. Itt dolgozott a Bloody Mary szülőatyja, Fernand Petiot, aki itt kevert először össze paradicsomlevet, vodkát meg ezt-azt- amazt. A fáma szerint az első két vendég, aki megkóstolta az új italt, Chicagóból jött a Fény városába...

Miért Bloody Mary? Rossz az, aki rosszra gondol, nem azért. A chicagói illetőknek az ital egy otthoni bár pincérnőjét juttatta eszébe. A bár neve Bucket of Blood, azaz Vödörnyi Vér volt, a felszolgáló hölgyet pedig mindenki Bloody Marynek hívta. Hát, így is lehetett.

A receptúra

Fernand barátunk aztán 1925-ben kivándorolt Amerikába, és az ottani, fűszeresebb igényekhez igazodva hangolta finomra az italt. Így született meg a Tökéletes Bloody Mary, amelynek összetevői az International Bartenders Association szerint ezek:

Hozzávalók

Elkészítés - Fernand Petiot nyomán

A zellersót, a borsot a shakerbe szórjuk, rácsepegtetjük a worchestershire szószt (4-6 csepp) és a Tabascót (1-3 csepp). Jöjjön a citromlé és tört jég, maximum a shaker negyedéig. Ezt követően töltsük a shakerbe a vodkát és a paradicsomlevet, majd rázzuk, szűrjük és töltsük ki „on the rocks”, azaz kockajégre. A pohár legyen highball, de más is megteszi. Általános díszítés a halványítózeller-szár és a citrom, de optikailag tuningolhatjuk bátran akármivel a friss koriandertől, spárgától a répán át az olívabogyóig.

Van egyébként, aki turmixolva készíti, vagy nem rázza, hanem keveri, de ettől még az is lehet jó.

Bloody Mary családja

  • Virgin Mary: a húga, vodka nélkül, de ugyanolyan hatással, igazi alkoholhelyettesítő.
  • Proud Mary: gőzös a Mississippin, dalcím, de milyen dalé!
  • Bloody Maria: ereiben tequila folyik vodka helyett.
  • Bloody Beer: német unokatesó dirndliben, vodka helyett sörrel bélelve és keverve, nem rázva.
  • Bloody Molly: ír whiskey-vel vodka helyett, ha el tudják képzelni...
  • Bloody „és így tovább”: minden országnak megvan a maga „Bloody plusz saját égetett szesz neve vagy egy tipikus csajnév” formátumú és mixtúrájú koktélja. Előre hát a barackpálinkás Bloody Mariskáért!

Hölgyek, Világegyetem Életben Tartói: Nőnap van, meg egyébként is, fogyasszák egészséggel!

Italszeretettel: Al

Italhoz korcsolyát, kísérők jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...