Bloody Maryt nőnapra!

Mai írásunk címszereplője a koktélok Drakulája, Báthory Erzsébete, Alkonyat-trilógiája. A Bloody Mary azonban nemhogy kiszívja vérünket, hanem alkohollal vagy anélkül is felébreszti a bennünk élő hedonista vámpírt: mi töltődünk fel, hogy újult erővel tapaszthassuk szomjas szánkat az Élet zsenge nyakára!

"Sank Roo Doe Noo, please!"

Azaz „5 rue Danou” amerikai turistául.Félre a cukros, citrusos, kókusztejes karibi pancsokkal, latin-amerikai hókuszpókuszokkal! A helyszín Párizs, az 1920-as évek elején. Minden bárok bárja, a Harry’s New York Bar 1911 óta működik e cím alatt, és készteti megannyi szitok elfojtására azóta is az amerikai turistákat fuvarozó párizsi bérkocsisok tömegeit, legyen szó akár a spicces Hemingwayről vagy Johnsonékról Ohióból. Itt dolgozott a Bloody Mary szülőatyja, Fernand Petiot, aki itt kevert először össze paradicsomlevet, vodkát meg ezt-azt- amazt. A fáma szerint az első két vendég, aki megkóstolta az új italt, Chicagóból jött a Fény városába...

Miért Bloody Mary? Rossz az, aki rosszra gondol, nem azért. A chicagói illetőknek az ital egy otthoni bár pincérnőjét juttatta eszébe. A bár neve Bucket of Blood, azaz Vödörnyi Vér volt, a felszolgáló hölgyet pedig mindenki Bloody Marynek hívta. Hát, így is lehetett.

A receptúra

Fernand barátunk aztán 1925-ben kivándorolt Amerikába, és az ottani, fűszeresebb igényekhez igazodva hangolta finomra az italt. Így született meg a Tökéletes Bloody Mary, amelynek összetevői az International Bartenders Association szerint ezek:

Hozzávalók

Elkészítés - Fernand Petiot nyomán

A zellersót, a borsot a shakerbe szórjuk, rácsepegtetjük a worchestershire szószt (4-6 csepp) és a Tabascót (1-3 csepp). Jöjjön a citromlé és tört jég, maximum a shaker negyedéig. Ezt követően töltsük a shakerbe a vodkát és a paradicsomlevet, majd rázzuk, szűrjük és töltsük ki „on the rocks”, azaz kockajégre. A pohár legyen highball, de más is megteszi. Általános díszítés a halványítózeller-szár és a citrom, de optikailag tuningolhatjuk bátran akármivel a friss koriandertől, spárgától a répán át az olívabogyóig.

Van egyébként, aki turmixolva készíti, vagy nem rázza, hanem keveri, de ettől még az is lehet jó.

Bloody Mary családja

  • Virgin Mary: a húga, vodka nélkül, de ugyanolyan hatással, igazi alkoholhelyettesítő.
  • Proud Mary: gőzös a Mississippin, dalcím, de milyen dalé!
  • Bloody Maria: ereiben tequila folyik vodka helyett.
  • Bloody Beer: német unokatesó dirndliben, vodka helyett sörrel bélelve és keverve, nem rázva.
  • Bloody Molly: ír whiskey-vel vodka helyett, ha el tudják képzelni...
  • Bloody „és így tovább”: minden országnak megvan a maga „Bloody plusz saját égetett szesz neve vagy egy tipikus csajnév” formátumú és mixtúrájú koktélja. Előre hát a barackpálinkás Bloody Mariskáért!

Hölgyek, Világegyetem Életben Tartói: Nőnap van, meg egyébként is, fogyasszák egészséggel!

Italszeretettel: Al

Italhoz korcsolyát, kísérők jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...