Ha azt gondoltad, a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Rendkívül hasznos konyhai praktika a blansírozás, ám igen körülményes és időigényes tud lenni. Ezzel a módszerrel azonban kicsit lerövidítheted ezt a folyamatot.

Számos okból jó, ha a levélzöldségeket blansírozod, például mert ettől megőrzik természetes zöld színüket, továbbá az eljárás kivonja belőlük a folyadékot, így főzésnél nem csak a saját levükben fognak párolódni. Emellett a zöldségek blansírozása a fagyasztáshoz is szükséges lépés, mivel segít megőrizni a minőségüket, így hosszabb ideig tudod őket tárolni.

Ha azt gondoltad a blansírozás bonyolult, ezt a konyhai praktikát imádni fogod

Sajnos azonban nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé a blansírozás. Egy nagy lábasnyi vizet kell hozzá felforralni (amit aztán kiöntesz), illetve egy jeges fürdőt, amiben gyorsan utána lehűtöd a zöldségeket. Persze nem nehéz, egyszerűen csak az az érzése az embernek, hogy ezt lehetne egyszerűbben is. Nos, a New York Times szerzője, Melissa Clark nemrég az Instagramon osztott meg egy tippet, ami épp ebben segít.

Íme az ő tippje

Először is egy vízforralóban melegíti fel a vizet, amivel már sok időt megtakarít. Aztán ahelyett, hogy a zöldségeket tenné a vízbe, a vizet önti a zöldségkre.

Ezzel csak annyi vizet használ el, amennyi éppen ellepi a zöldségeket – ami a környezetvédelem szempontjából sem utolsó. Ezt követően ahelyett, hogy a jeges fürdőbe helyezné a zöldségeket, egyszerűen hagyja, hogy kihűljön a víz, majd azonnal felhasználja őket az ételében.

Clark elmondja, hogy hirtelen fogja megsütni a zöldségeket:

A klasszikus blansírozásnál sós vizet használnak, hogy megízesítsék a zöldségeket, majd a jeges vízzel sokkolják őket, hogy azonnal megállítsák a főzés folyamatát, de mivel ebben az esetben arról volt szó, hogy közvetlenül utána tovább fogja őket főzni, kihagyható ez a lépés. Esetleg a zöldségeket azelőtt megsózhatod, hogy rájuk öntenéd a vizet.

Persze minden szakács számára eltérően fontos egy-egy lépés. Ha neked belefér egy kis ízvesztés – ha egyáltalán -, de a forralással spórolsz tíz, majd a főzéssel öt, illetve az azt követő mosogatással még öt percet, ami neked sokat számít, akkor megéri a próbát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...