Biztos tippek az ünnepekre – így nem hízol a karácsonyi menüktől

Nem tudod, hogyan légy úrrá az ünnepi ételkavalkádon? Attól félsz, hogy a mostani súlyodhoz képest ugrik pár kilót a mérleg nyelve az ünnepek után? Megértünk. És segítünk.

Ki ne tartana attól, hogy a karácsonyi ebédek és vacsorák visszautasíthatatlan ízei és illatai örökös étkezésre késztetik? Azért, hogy ez ne így legyen, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Karácsonyi gombaleves

Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy ...

Ha van rá lehetőséged, mindig egyél levest

Főleg akkor, ha az nem tejszínes alapú. Ez ugyanis segíthet elkerülni a túlevést a következő főételnél, hiszen a gyomrodban sok helyet foglal a forró leves. A rágcsálnivalók kapcsán is van mire figyelni. Ha megteheted, ne kerülj hozzájuk közel, már a szó szoros értelmében. Ha megtartod a távolságot, beszélgetés közben nem fogsz állandóan a sütik vagy a chips utána nyúlkálni, mert nem esik majd a kezedre.

Evésnél az ételre figyelj

Az is fontos, hogy az ünnepek alatt se felejtkezz el arról, hogy az étkezés az evésről szóljon, vagyis koncentrálj az ételre, miközben eszel. Ha jól megrágod az ételt, és élvezed az illatokat és ízeket, kevesebbel is beéred majd. Kutatások azt mutatják, hogy ha többfelé figyelsz az étkezések alatt, esztelenül kerülnek a felesleges kalóriák a szádba.

Minél többen vagytok, annál többet eszik mindenki

Lehet, hogy nem is sejtetted, hogy az sem mindegy az étkezésed szempontjából, hogy hányan ültök az asztalnál. Egy tanulmány szerint, ha hat, vagy annál több ember eszik együtt, jelentősen több étel fogy fejenként is, és az étkezési is sokáig eltart. Ha a karácsonyi vacsoránál sokan vagytok, kezdd el az étkezést az utolsók között, és lehetőleg másodikként hagyd is abba az evést.

Az sem mindegy, ki mellett ülsz

Ha nagyevő a szomszéd, aki ráadásul gyorsan lapátolja be az ételt, téged is hasonlóra sarkall majd. Ha megteheted, inkább ülj egy egészségesen étkező nagynéni mellé, aki megfontoltan választ, és lassan eszik. Ha lehet, azt is várd meg, hogy minden étel az asztalra kerüljön, mielőtt elkezdesz enni. Akik a felhozatalt átlátva döntenek arról, hogy mit egyenek, általában 14 százalékkal kevesebbet esznek, mint azok, akik fogásról fogásra haladnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ez történik a testeddel fél órával a karácsonyi zabálás után

A karácsony, azon túl, hogy a szeretet ünnepe, a nagy kajálásokról, majd utána a nagy szunyálásokról szól – aki nem így csinálja, az nem is tudja, mi a jó. Nem véletlen azonban, hogy mindenki nagyjából ugyanúgy megy végig a karácsonyi zabapartin: a szervezetünkben ugyanazok a változások zajlanak le, mindegy, hogy éppen kiadós ünnepi ebédről, vagy finom maradékmentő vacsoráról beszélünk.

Stuth-Nagy Niki

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...