Birsalmás álmok

A birs az egyik gyümölcs melyhez nekünk is meg kell érnünk. Gyerekként még csak szagolgatjuk, felnőtt korunkban viszont imádjuk.

Mit érdemes tudni róla?

A rózsafajták családjába tartozó növény, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birs almáról-, és körtéről is.

Legelterjedtebb felhasználásai hazánkban: almabort, pálinkát, befőttet, birsalmasajtot, lekvárt készítenek belőle. Húsa keményebb, mint az almáé, ezért a belőle készült ételkülönlegességek általában időigényesebbek.

Idénye: A középkor óta kedvelt gyümölcs, mely az őszi és téli hónapokban terem.

Külleme: A birs közeli rokonságban van az almával, körtével. Az érett gyümölcs bőre világossárga és bolyhos. Húsa krém-fehér, kemény és fanyar ízű. Főzés után megpuhul és rózsaszínű lesz, ekkor mutatkozik meg édeskés íze és megnyerő aromája.

Tárolás: Egy hétig szobahőmérsékleten, tálba tehetjük. Ha addig nem használjuk fel, akkor légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig eltartható.

Még több birsreceptért kattints ide>>

Házi birskészítmények

Talán a legfinomabb almabor birsből készül. Ezt ugyan még gyermekeinknek nem adhatjuk, de megannyi más finomságot készíthetünk belőle, miközben kortyolgatjuk az isteni nedűt.

Ha különösebben még nem kedvelték meg porontyaink a birsalmát, akkor kezdjük úgy, hogy almakompótba vagy sült hús mellé készítendő almaszószba vegyítsünk, csaljunk bele egy birsalmát. A későbbiek során már a színtiszta birskompót is ízleni fog nekik. Birsalma sajtot is készíthetünk, de ettől ne várjunk ilyen gyors eredményt, tisztelet a kivételnek. No, és ne feledjük, szinte bármelyik almás sütirecept átültethető birsalmára.

Sütőtöksodó birskockákkal

Ha ősz, akkor sütőtök és birsalma. A birsalmasajt nekem sem volt kedvencem gyermekkoromban, ezért én sem erőltetem a családban. A sütőtökhöz, pedig már felnőttek annyira gyermekeim, ...

Birskockák a sütőtök sodón

A legjobban karamellizálni szeretem az enyhén almalében megpárolt, kockára vágott birset. Ezt aztán mindenre rá lehet szórni és nem csak az íze nagyszerű, de díszítés gyanánt sem utolsó. Ha nincs sok időm, akkor csak egy gombóc vanília vagy más egyéb fagyira szórom, de készítettem már hozzá vanília pudingot és sodót is. Az ősz sztárja mégis egy idényzöldségből készült, sült püré lett: a sonkatök sodó. Ebben a receptben nem kell meghámozni a tököt, csak félbevágva megsütni és úgy kikanalazni. Micsoda könnyebbség! Miközben sül a tök, van időnk a karamellizált birskockákat elkészíteni. Jaj, csak bírjuk kivárni, ameddig kihűl az édességünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod>>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...