Birsalmás álmok

A birs az egyik gyümölcs melyhez nekünk is meg kell érnünk. Gyerekként még csak szagolgatjuk, felnőtt korunkban viszont imádjuk.

Mit érdemes tudni róla?

A rózsafajták családjába tartozó növény, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birs almáról-, és körtéről is.

Legelterjedtebb felhasználásai hazánkban: almabort, pálinkát, befőttet, birsalmasajtot, lekvárt készítenek belőle. Húsa keményebb, mint az almáé, ezért a belőle készült ételkülönlegességek általában időigényesebbek.

Idénye: A középkor óta kedvelt gyümölcs, mely az őszi és téli hónapokban terem.

Külleme: A birs közeli rokonságban van az almával, körtével. Az érett gyümölcs bőre világossárga és bolyhos. Húsa krém-fehér, kemény és fanyar ízű. Főzés után megpuhul és rózsaszínű lesz, ekkor mutatkozik meg édeskés íze és megnyerő aromája.

Tárolás: Egy hétig szobahőmérsékleten, tálba tehetjük. Ha addig nem használjuk fel, akkor légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig eltartható.

Még több birsreceptért kattints ide>>

Házi birskészítmények

Talán a legfinomabb almabor birsből készül. Ezt ugyan még gyermekeinknek nem adhatjuk, de megannyi más finomságot készíthetünk belőle, miközben kortyolgatjuk az isteni nedűt.

Ha különösebben még nem kedvelték meg porontyaink a birsalmát, akkor kezdjük úgy, hogy almakompótba vagy sült hús mellé készítendő almaszószba vegyítsünk, csaljunk bele egy birsalmát. A későbbiek során már a színtiszta birskompót is ízleni fog nekik. Birsalma sajtot is készíthetünk, de ettől ne várjunk ilyen gyors eredményt, tisztelet a kivételnek. No, és ne feledjük, szinte bármelyik almás sütirecept átültethető birsalmára.

Sütőtöksodó birskockákkal

Ha ősz, akkor sütőtök és birsalma. A birsalmasajt nekem sem volt kedvencem gyermekkoromban, ezért én sem erőltetem a családban. A sütőtökhöz, pedig már felnőttek annyira gyermekeim, ...

Birskockák a sütőtök sodón

A legjobban karamellizálni szeretem az enyhén almalében megpárolt, kockára vágott birset. Ezt aztán mindenre rá lehet szórni és nem csak az íze nagyszerű, de díszítés gyanánt sem utolsó. Ha nincs sok időm, akkor csak egy gombóc vanília vagy más egyéb fagyira szórom, de készítettem már hozzá vanília pudingot és sodót is. Az ősz sztárja mégis egy idényzöldségből készült, sült püré lett: a sonkatök sodó. Ebben a receptben nem kell meghámozni a tököt, csak félbevágva megsütni és úgy kikanalazni. Micsoda könnyebbség! Miközben sül a tök, van időnk a karamellizált birskockákat elkészíteni. Jaj, csak bírjuk kivárni, ameddig kihűl az édességünk!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod>>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!