4 recept birsalmából, ha kivételesen nem sajtolnád a gyümölcsöt

A birsalma, szegény ugyan nagy népszerűségnek örvend, mégis mindig csak sajtot készítenek belőle a háztartások. Javítsunk ezen az arányon az alábbi 4 recepttel: főzzünk a gyümölcsből lekvárt, chutney-t, kompótot és ráadásként egy lenyűgözően különleges desszertet.

Talán kicsit merész dolog januárban birsalmás receptekkel házalni, ezt tudom, hiszen hivatalosan nem a gyümölcs főszezonját éljük (ez október-novemberben történik) így az új év elején. Persze két hónap abszolút nem elég arra, hogy ezzel a csodás alapanyaggal dolgozzunk, szerencsére nem is kell magunkat korlátozni – a birs meglepően hosszú ideig eltartható, így még a tél vége felé is találkozhatunk vele a piaci árusoknál. Ennyi idő alatt pedig vétek lenne csak zselés sajtot készíteni belőle, ennél azért többet érdemel a gyümölcs: az alábbi négy birsalmás recepttel megadhatjuk az alapanyagnak a neki járó tiszteletet. Remélem, mindenki megtalálja majd a kedvencét!

4 recept birsalmából, ha kivételesen nem sajtolnád a gyümölcsöt

Sűrű dzsem a kamrának: gyömbéres-citromos birsalmalekvár

Indítsunk a belépőszinttel: csodásan sűrű lekvárt főzhetünk a birsből, ami ízes kiegészítője lesz majd a kamrában lakó meggyek, eprek és barackok díszes társaságának. Télen amúgy is kevés gyümölcs akad, amit befőttesüvegbe zárhatunk, így emiatt is érdemes nekiállni a befőzésnek.

És nem is akármilyen lekvár születik, ha birssel dolgozunk: a gyümölcs kiemelten magas pektintartalma miatt plusz zselésítés nélkül is elképesztően sűrű dzsemet kapunk.

A gyömbéres birsalmalekvár receptjéért kattints ide!

Az állag gondoskodik saját magáról, így nekünk már csak az ízesítéssel kell foglalkoznunk: a birset főzzük össze frissen reszelt gyömbérrel és citromhéjjal, és kerüljön bele citromlé, szegfűszeg is.

Nézd meg videón is, hogy készül a gyömbéres birslekvár:

Fűszeres kanalaznivaló: birsalmakompót

Ha a lekvárt egyszerűnek nevezhetjük, akkor nem is tudom, milyen jelzővel kéne ellátni a kompótot. A birsgerezdek egy fűszeres cukorszirupban főnek vajpuhára, a főzés során pedig átveszik az összes csodás fűszeres aromát a kompótléből.

Az egyszerű birsalmakompót receptjéért kattints a képre!

Egyedül arra figyeljünk, hogy ne forraljuk közvetlenül a kompótlevet, mert a birsek (annak ellenére, hogy irdatlanul kemények nyersen) könnyedén szétfőnek és darabjaikra hullanak. Közepes lángon hagyjuk gyöngyözni a lábas tartalmát, a legjobb végeredmény érdekében.

A sajtok, húsok új legjobb barátja: birsalmachutney

Komolyabb vizekre evezünk, mind ízben, mind feldolgozási módszerben: fűszeres chutney-t készítünk ugyanis. Ez a karakteres, savanykás-édes „zöldséglekvár” hazánkban nem annyira elterjedt, ami nagy kár: kiválóan társítható sajtokkal, húsokkal, különböző felvágottakkal.

A fűszeres birsalmachutney receptjéért kattints a képre!

Ebbe a verzióba most nem kerül zöldség, csak birs, illetve némi mazsola, aromás fűszerek és pikáns gyömbér. Csodásan sűrűre fő a chutney, ízben pedig egészen utánozhatatlan lesz: a borókától és babérlevéltől erdei hangulatot kap, így például vadhúsok, karakteresebb sonkák társaságában fogyasztható. Sajtok közül a legjobban a spanyol manchego passzol hozzá, de más, zsíros, erősebb ízű tejtermékkel is megkóstolhatjuk.

Lusta, dekadens csoda: posírozott birsalma

Utoljára hagytam ezt a különleges birsalmás desszertet, több okból is: hogy a cikk kapjon egy szép ívet az egyszerű receptektől elindulva a bonyolultabb/obskúrusabb fogások felé, hogy ne riadjon el senki a különleges szakszavaktól már az elbeszélés elején és persze azért is, hogy a valódi édesség a sor (ha úgy tetszik a képzeletbeli étkezés) végére maradjon.

A posírozott birsalma receptjéért kattints a képre!

Persze némileg magam ellen beszélek, ugyanis se a recept nem bonyolult, se a posírozás nem egy ijesztő szakszó. Legalábbis, ha tudjuk, mi történik ezek során.

Kezdjük a definícióval: a posírozás egész egyszerűen nagyon lassú, nagyon alacsony hőfokon folytatott főzést jelent, ami alatt az alapanyagok vajpuhák lesznek, és a bennük lévő aromák a lehető legmélyebb szinteken nyílnak ki. A birsalma például egy csodásan fűszerezett cukorszirupban tölt el három (igen három) órát, ami alatt olyan borostyánszínt kap, amit semmilyen más konyhai eljárással nem érhetnénk el.

A posírozott birsalma receptjéért kattints a képre!

Dolgoznunk tehát alig kell vele, ez a dekadens kompót mégis olyan ízélményeket okoz majd, amelyekhez még sosem volt korábban szerencsénk, az biztos. Önmagában is isteni, de érdemes némi krémes joghurttal és ropogós pisztáciával tálalni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gyümölcsös receptek várnak rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...