Birs, birsalma, birsalmasajt – itt a szezon, ismerd meg a birs csodás hatásait!

Jön a birsszezon, készülhetnek a kocsonyás birsalmasajtok, de rakhatod levesbe, sütikbe, húsok mellé, bébiételekbe is...Ja, és azt se feledd, mennyire csodás hatásai vannak!

A birsalma megosztó, de rendkívül ízletes gyümölcs, amit nem csak pálinka- és lekvárfőzéshez lehet felhasználni. Az ősz sokaknak nem múlhat el úgy, hogy ne készítenének belőle valamit. Tisztítása, darabolása és a préselése egy kicsit időigényes, de megéri a ráfordított munkát. Előnye, hogy sokáig tárolható: légmentesen zárható zacskóban, hűtőben még két hónapig is eláll. De akkor jársz a legjobban, ha minél előbb felhasználod!

A magyar birs elnevezés a vastag héjú, almaszerű termésre utal. Érdekessége, hogy egy és ugyanazon növény teremhet egyik évben körte, másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Ezért beszélhetünk birs almáról-, és körtéről is.

Idénye: a középkor óta kedvelt gyümölcs, mely az őszi és téli hónapokban terem.

Külleme: a gyümölcs bőre világossárga és bolyhos. Húsa krémfehér, kemény és fanyar ízű. Főzés után megpuhul, és rózsaszínű lesz, ekkor mutatkozik meg édeskés íze és megnyerő aromája.

Birsalmasajt

Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó. A birsalmasajttal is így ...

Élettani hatásai elképesztőek:

  • bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket, vasat és magnéziumot, tanninokat (csersavak), pektint−, valamint A-, B-, C- és P-vitamint
  • antioxidánsai ösztönzikaz immunrendszer működését, rákmegelőző hatásúak
  • hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez, így régena birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak tuberkulózis ellen
  • gyulladás- és fájdalomcsökkentő, szabályozza a vérnyomást
  • megszünteti a hasmenést, beállítja a székletet
  • emésztőrendszeri gyulladás, gyomorfekély és IBS (irritábilis bélszindróma) küszködők is nyugodtan fogyaszthatják

Birsalma pite

Volt itthon pár szem birsalmánk, és teljesen véletlen láttam meg egy magazinban a birsalmás pitét, így hát hamar eldőlt a soruk. Az eredmény: omlós tészta, aranysárga ...

Birsalmás-diós bejgli

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család ...

  • kiváló méregtelenítő
  • csökkenti a káros LDL-koleszterin mennyiségét, egyúttal megemeli a jótékony HDL-koleszterin szintjét,mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedésekkockázatát
  • lassítja a cukor felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében is segítségünkre lehet
  • szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősít
  • rostjai gyorsítják az anyagcserét

Japánbirs lekvár

Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). ...

Felhasználása:

Legtöbben a birsalmasajt alapanyagaként ismerik - a zselés édesség sokak kedvence kiskoruk óta, de mehet levesekbe is, különféle édességekbe, (bejglibe is!), kompótnak, de csodás elegáns húsok mellé, akár borral bolondítva, és bármilyen almás süteménybe, az alma helyett.

Birs linzer

Rengetek birsalmát kaptunk. Már készült belőle birsalmasajt is, de még mindig volt. Ez egy jól bevált linzer receptünk, gondoltam, kipróbálom birsalmával is. Mivel a családom nem szereti ...

Ha kis almalében megkaramellizáljuk a kockákra vágott gyümölcsöt, isteni kiegészítőt kapunk pudingok, sodók, kásák, sütik tetejére, és bébipapinak sem utolsó!

via

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...