Bíró Lajos szerint lejárt a klasszikus, nagy éttermek kora

A mesterszakács szerint a koronavírus-járvány hatására nem kis mértékben alakul át a magyar vendéglátás, és sajnos sok vendéglátóhelyet fogunk még elveszíteni a közeljövőben.

Feleannyi étterem maradhat Budapesten Bíró Lajos szerint - a mesterszakács az Indexnek adott interjút arról, hogyan látja a vendéglátás jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A Bock Bisztró, a Buja Disznók valamint a Vendéglő a kisBíróhoz tulajdonosa szerint a következő egy-két évben nem fognak visszajönni Magyarországra a turisták, a főváros pedig csak az éttermek felét fogja majd tudni eltartani, így a közeljövőben még sok étterem végleges bezárásáról fogunk hallani. Szerinte a vírus maximum az ágazat egyetlen részének, a balatoni vendéglátósoknak kedvezett.

Leghamarabb nyáron lesz valami, arra készülünk. De az is csak leginkább vidéken lesz, például a Balatonnál. Ha valakinek kedvezett ez a rohadt vírus, azok a balatoni vendéglátósok lesznek. Ők évente eddig is nagyrészt csak négy-öt hónapot működtek maximális fordulatszámon, és ez az idén is így lesz: csak most egy kiéheztetett vendégtömeg érkezik majd a tó partjára.

- nyilatkozta az Index.hu-nak Bíró Lajos, aki szerint sok, eddig fine dining stílusban működő étterem tulajdonosa gondolkodik azon, hogy a jövőben inkább bisztrós jelleggel fog működni. A séf elmondása szerint hiába lesz az újranyitást követően pár hónapig fellendülés a vendéglátóiparban, az emberek a visszaállást követően kevesebbet fognak majd étterembe járni.

Bíró Lajos (fotó:Facebook.com/ Vendéglő a kisBíróhoz

Az emberek jobban átgondolják majd, akarnak-e nagyobb összegeket költeni az éttermekben, ráadásul sokan attól fognak tartani, mikor jön majd egy újabb járvány, ami ismét spórolásra, tartalékolásra késztethet mindenkit.

Bíró Lajos szerint a klasszikus éttermek kora is lejárt, a jövőben pedig egyre több olyan vendéglátóhely lehet, amely korszerű, egyedi technológiával készít majd kedvezőbb áron egyszerűbb, de ugyanúgy a csúcsgasztronómiához tartozó ételeket.

A mesterszakács - csak úgy, mint sok más vendéglátós - úgy vélekedik, a megfelelő vírusvédelmi előírásokat betartva úgy is tudná működtetni például a Fény utcai Buja Disznók Budát, hogy az nem lenne veszélyesebb, mint egy irodai büfé vagy a bevásárlóközpontok boltjainak működtetése. Bíró Lajos ugyan nem kockáztatja éttermeit azzal, hogy esetleg kinyit, ugyanakkor az állam által nyújtott segítségnek szerinte is gyorsabb tempóban kéne megérkeznie.


Ez történik most a vendéglátóiparban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...