Bíró Lajos szerint lejárt a klasszikus, nagy éttermek kora

A mesterszakács szerint a koronavírus-járvány hatására nem kis mértékben alakul át a magyar vendéglátás, és sajnos sok vendéglátóhelyet fogunk még elveszíteni a közeljövőben.

Feleannyi étterem maradhat Budapesten Bíró Lajos szerint - a mesterszakács az Indexnek adott interjút arról, hogyan látja a vendéglátás jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A Bock Bisztró, a Buja Disznók valamint a Vendéglő a kisBíróhoz tulajdonosa szerint a következő egy-két évben nem fognak visszajönni Magyarországra a turisták, a főváros pedig csak az éttermek felét fogja majd tudni eltartani, így a közeljövőben még sok étterem végleges bezárásáról fogunk hallani. Szerinte a vírus maximum az ágazat egyetlen részének, a balatoni vendéglátósoknak kedvezett.

Leghamarabb nyáron lesz valami, arra készülünk. De az is csak leginkább vidéken lesz, például a Balatonnál. Ha valakinek kedvezett ez a rohadt vírus, azok a balatoni vendéglátósok lesznek. Ők évente eddig is nagyrészt csak négy-öt hónapot működtek maximális fordulatszámon, és ez az idén is így lesz: csak most egy kiéheztetett vendégtömeg érkezik majd a tó partjára.

- nyilatkozta az Index.hu-nak Bíró Lajos, aki szerint sok, eddig fine dining stílusban működő étterem tulajdonosa gondolkodik azon, hogy a jövőben inkább bisztrós jelleggel fog működni. A séf elmondása szerint hiába lesz az újranyitást követően pár hónapig fellendülés a vendéglátóiparban, az emberek a visszaállást követően kevesebbet fognak majd étterembe járni.

Bíró Lajos (fotó:Facebook.com/ Vendéglő a kisBíróhoz

Az emberek jobban átgondolják majd, akarnak-e nagyobb összegeket költeni az éttermekben, ráadásul sokan attól fognak tartani, mikor jön majd egy újabb járvány, ami ismét spórolásra, tartalékolásra késztethet mindenkit.

Bíró Lajos szerint a klasszikus éttermek kora is lejárt, a jövőben pedig egyre több olyan vendéglátóhely lehet, amely korszerű, egyedi technológiával készít majd kedvezőbb áron egyszerűbb, de ugyanúgy a csúcsgasztronómiához tartozó ételeket.

A mesterszakács - csak úgy, mint sok más vendéglátós - úgy vélekedik, a megfelelő vírusvédelmi előírásokat betartva úgy is tudná működtetni például a Fény utcai Buja Disznók Budát, hogy az nem lenne veszélyesebb, mint egy irodai büfé vagy a bevásárlóközpontok boltjainak működtetése. Bíró Lajos ugyan nem kockáztatja éttermeit azzal, hogy esetleg kinyit, ugyanakkor az állam által nyújtott segítségnek szerinte is gyorsabb tempóban kéne megérkeznie.


Ez történik most a vendéglátóiparban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...