Ezekért az élelmiszerekért hajlandóak a magyarok többet fizetni

Már a legtöbb hazai áruházláncban megtalálhatóak azok az élelmiszerek, amikért hajlandóak a magyarok mélyebben is a zsebükbe nyúlni.

Az utóbbi időben egyre fontosabbá válik a vásárlók számára, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra, így a bioélelmiszerek iránti kereslet évről évre folyamatosan növekszik. Sőt, egyre többen nyitnak a fenntarthatóság felé is, ami szorosan összekapcsolódik a bioélelmiszerekkel – írja az Agrárszektor.

Egyre többen vásárolnak biotermékeket

Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt évek tendenciái alapján megállapítható, hogy a magyarok egyre nyitottabbak a biotermékekre. A szakértő kijelentését a BGE Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoport által elvégzett felmérés is alátámasztja, ami szerint a válaszadók közel harmada hetente, míg közel kétharmada havonta legalább egy alkalommal vásárolt bioterméket. A 2020-2021-es időszakban a felmérésben résztvevők több mint 50%-ának növekedett a biotermék vásárlása. Érdekesség, hogy ebben az időszakban tombolt a Covid-járvány.

A legkedveltebb biotermékek közé tartoznak a zöldségek és gyümölcsök, valamint a tojás, a gabona, a liszt, a tej és a tejtermékek.

A bioélelmiszerek azonban a sok esetben drágábbak, mint hagyományos társaik, így felmerül a kérdés, hogy miként befolyásolta őket a most tapasztalt élelmiszer-infláció. A 2022-es év második felében készült egy kutatás, aminek a részletes kiértékelése még zajlik ugyan, ám előzetesen látható némi visszaesés a biotermékek eladásában – magyarázta Dr. Drexler Dóra a lapnak. A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy akad egy olyan fogyasztói réteg (a válaszadók mintegy 14%-a), akik nem értékelik drágábbnak a bioélelmiszereket, tehát hajlandóak akár többet is kifizetni értük.

Hiába esett vissza a biotermékek eladása, ettől független egyre közkedveltebbé válik a fogyasztásuk.

Az ismert áruházláncokba is belépve egyre többször találkozhatunk bio gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy rengeteg olyan termék, élelmiszer található az üzletekben, amik nem felelnek meg a bio minősítésnek. Ezért kulcsfontosságú, hogy biotermékek vásárlásakor meggyőződjünk arról, hogy a csomagoláson ott van az EU Bio logója, a zöld alapon fehér csillagokból álló levél, vagy ennek fekete-fehér változata.

A logó alatt pedig meg kell jelenjen az ellenőrző szervezet kódszáma (Magyarországon HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02), hiszen a bio minőséget a termeléstől a feldolgozáson át, egészen a kereskedelemig egy átfogó ellenőrzési és tanúsítási rendszer garantálja – nyomatékosította Dr. Drexler Dóra.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...