Bevásárlás vegánként? Ezekre kellett odafigyelnem a boltokban

Két hete élek kizárólag növényi alapú étrenden. A húsmentes életmódot könnyű betartani, de a bevásárlás jár némi nehézséggel. (x)

Egy hete arról írtam nektek, milyen könnyedén lehet váltani a növényi alapú étrendre. Továbbra is tartom az állításom, egy problémás pont azonban van az egész vegán kihívásban: a BEVÁSÁRLÁS! A gyümölcsöt és zöldséget általában a piacról szerzem be, de az ételekbe szánt többi hozzávalóért, esetleg kényelmi termékekért muszáj a boltba mennem.

Minden bevásárlás gondos odafigyelést, és állandó címkeolvasást igényel. Néhány élelmiszer ugyanis tartalmaz tejet, vagy tojást, de ami nem, arra is ráírják, hogy "nyomokban tartalmazhat". Én úgy döntöttem, hogy az utóbbi feliratról csak nagyon indokolt esetben veszek tudomást, mert ha nem így tennék, akkor eléggé üres lenne a bevásárlókosaram. Az alábbiakban felsorolom, mely élelmiszerekkel érdemes vigyázni a boltok polcain, illetve megmutatom, hogy én milyen receptekkel váltottam ki a kényelmi termékeket.

A Nosalty Növényi Hétfővel kapcsolatos tartalmait itt éritek el!

Zöldségkrémek

A zöldségkrém jó kis találmány, kenyérre is lehet kenni, de mártogatósként is tökéletes. Én általában zöldségeket, esetleg kukoricachipszet szeretek beletunkolni. A boltban található zöldségkrémek közül például a padlizsánkrémben előfordulhat tejszármazék, ezért azzal jobb óvatosnak lenni. Az ajvár tapasztalataim szerint biztonságos, de az avokádós mártogatóssal sem árt vigyázni.

Néhány napja rájöttem, hogy otthon sem nagy macera elkészíteni a zöldségkrémeket. Ez a változat például 15 perc alatt összedobható:

NÖVÉNYI HÉTFŐ – csatlakozz te is!

Heti egy nap hús nélkül nem csak neked, de a bolygónknak is jót tesz. Hétfőnként csatlakozz a Nosalty szerkesztőségéhez, és válts növényi üzemmódra!

Tésztafélék

A 4 és 8 tojásos tészta értelemszerűen a tojás miatt kizárva. Itt tényleg csak arra az egy dologra kell odafigyelni, hogy a tészta tojásmentes legyen. A legtöbb terméken feltüntetik, hogy a termék olyan üzemben készült, ahol tojást is használnak a gyártásnál, így ha nagyon szigorúan vesszük a növényi alapú étrendet, akkor ezeket sem vásárolhatjuk meg. Én magamnak adtam ebben némi engedményt, de csak azért, mert imádom atésztaételeket! Egy ilyen tészta tetejére parmezán híján maradnak a növényi sajtok. :(

Margarin

A margarin növényi zsírokból készül, DE tartalmazhat állati eredetű zsírokat is. Akár sütéshez, akár a kenyerünkre vásároljuk, olvassuk el, mit írnak a címkén.

TIPP:

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

Humusz

Imádom a humuszt, de nem mindig van időm otthon elkészíteni. A bolti változatok között vannak jók és rosszak is, de valamilyen oknál fogva néhány termékbe még tejszármazék is kerül. Márpedig a humusz csak csicseriborsóból, tahiniből, olívaolajból és néhány fűszer hozzáadásával (római kömény, fokhagyma, citrom, só stb.) készül.

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

+1 Gondolat

Hamarosan írok néhány sort arról, mennyit költök egy héten a növényi alapú étrendem betartása érdekében. Elöljáróban annyit, hogy tapasztalataim szerint sokkal jobban jár az ember, ha hanyagolja a kényelmi dolgokat, készételeket, és inkább mindent magának készít el otthon, mégha az több időbe is telik.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...