Így vásárolhatsz egészséges élelmiszereket olcsóbban

Nem egyszerű most olcsón kijönni egy élelmiszerboltból, és mi sem azt ígérjük, hogy kétezer forintból meg tudsz venni mindent – de egészséges és egészséges kaja között is van különbség.

Az infláció miatt jelenleg nagyjából mindenki érzi a pénztárcáján, ha el kell mennie vásárolni. Nem egyszerű olcsón kijönni egyetlen élelmiszerboltból sem, főleg akkor, ha egyébként egészségesen is szeretnénk étkezni – a helyzet pedig előreláthatólag az, hogy ennél már csak rosszabb lesz. Szerencsére nem kell feladni az egészséges étkezést akkor sem, ha olcsóbban szeretnénk megúszni a heti bevásárlást, csak tudni kell, hogy a drága alapanyagok helyett milyen olcsóbb, de hasonló makro- és mikrotápanyagokkal rendelkező élelmiszert vegyünk le a polcról.

Egyre nehezebb olcsón bevásárolni, főleg akkor, ha még egészségeset is szeretnénk enni

A friss bogyós gyümölcsök helyett fagyasztott

Egyébként is aranyszabálynak tűnik, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak, mint a friss társaik – ez különösen igaz a bogyós gyümölcsök esetében. Bár az epernek most lesz szezonja, és reménykedhetünk benne, hogy kicsit lejjebb megy az ára, a többi ilyen gyümölcs (áfonya, ribizli, málna) továbbra is aranyáron kapható az átlagos szupermarketben. Mindig nézd meg, nem jársz-e jobban a fagyasztott változattal!

Lazac helyett konzervtonhal

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű halat is fogyassz – de ha ezt lazacból szeretnéd megoldani, arra bizony a gatyád is rámehet. Bár a tonhal sem tartozik a legolcsóbb halak közé, ha tudod, hogy melyik áruházláncnál találsz normális áron konzerv változatot, rengeteget spórolhatsz vele.

Érdemes a vízben és / vagy saját levében beáztatott változatot választani, a növényi olajos verzióban sok esetben túl sok az egészségtelen zsiradék.

Marhahús helyett konzervbab

Drasztikusnak tűnhet, de ha minden héten veszel marhahúst, érdemes lehet minden második héten azt babra cserélni. A bab tele van tápanyagokkal, fehérjével, rosttal és antioxidánsokkal, és kutatások azt találták, hogy elősegítheti a fogyást, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egyébként is aranyszabály, hogy ha spórolni szeretnél, érdemes az állati fehérjéket növényire cserélni legalább heti néhányszor, ezek ugyanis jellemzően sokkal olcsóbbak.

Csirke helyett tofu

Ismét az állati fehérje kontra növényi fehérje a téma: a tofu is mindig olcsóbb lesz, mint a csirkemell, főleg, hogy utóbbit úgy kell vadászni a boltokban. Persze nem olyan sokszínű a felhasználási lehetősége, mint a csirkének, de megközelíti azt, és a húsfogyasztás csökkentése még a bolygónak is jót tesz. Nem kell teljesen lemondani a húsról, de érdemes ritkábban fogyasztani – a környezet és a pénztárcánk is megköszöni.

A tofu remekül ízesíthető, könnyen kiválthatja a csirkét

Bioételek helyett hagyományosak

Nagyon kevés olyan élelmiszer van, amiből tényleg érdemes bio változatot venni. Ha szűkös a költségvetés, nem érdemes ilyenekre pazarolni a pénzt, mert az esetek többségében nagy különbség nincs a két termék között – ráadásul a gyártók gyakran aggasztják a „bio” jelzőt olyan termékekre is, amelyeknek közük nincs a mesterséges adalékanyagok és növényvédő-, illetve rovarirtószerektől mentes elkészítéshez. Inkább legyen változatos az étrended, mint szegényebb, de bio élelmiszerekből.

Friss paradicsom helyett konzervparadicsom

Hacsak nem szendvicsre vagy salátába raknád, hanem megsütnéd vagy megfőznéd, a konzervparadicsom is tökéletes választás, és sokkal olcsóbb, mint a gyümölcs maga. Paradicsomos tésztákhoz, szószokhoz, leveshez ilyen árak mellett felesleges a friss változatot vásárolni – persze úgy lenne az igazi, de az ember gatyája is rámenne egy bőséges paradicsomlevesre. Ha spórolni szeretnél, rengeteg mindenhez jó a konzerv is.

Forrásunk volt.


Ezeket is érdemes elolvasni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...