Így kell hatékonyan takarítani, ha beteg van a házban

Ha valakit a háztartásunkban ledöntött a lábáról a megfázás, az influenza, a covid vagy egy másik fertőző betegség, a legfontosabb, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését, és erre egy alapos takarítással is rásegíthetünk.

Tombol a világjárvány, ráadásul sok-sok másik betegség is létezik, ami ágynak dönti az embert. Ha a családunkból valaki gyengélkedik, akkor sincs késő cselekedni: a megfelelő fertőtlenítéssel elkerülhető, hogy mindenki más is megfertőződjön.

A megfelelő fertőtlenítéssel elkerülhető, hogy mindenki más is megfertőződjön

Tisztítószerek

A sima víz és az enyhe tisztítószerek gyakran nem ölik meg a vírusokat és más baktériumokat. Ilyenkor muszáj fertőtlenítőszert használnunk, és követnünk a dobozon található utasításokat. Hagyjuk, hogy dolgozzon magától, majd öblítsük le a felületet tiszta vízzel. Dobjuk el a papírtörlőt, miután befejeztük a törlést, vagy minden használat után mossuk ki a rongyot.

Szivacsot ilyenkor ne használjunk takarításhoz, mert az apró lyukacsok tökéletes tanyát jelenthetnek a baktériumok számára.

Hálószoba

A betegség tovább terjedése és az újrafertőződés megelőzése érdekében fontos az ágynemű fertőtlenítése. Ne felejtsük el a pizsamát sem, és ha egy beteg gyermek plüssállattal alszik, azt is mossuk ki. Viseljünk gumikesztyűt az ágyneműcsere alkalmával, és tartsuk távol az arcunktól és testünktől. Mindig a lehető leghamarabb mossuk ki a textíliákat, amint a beteg egy kicsit is jobban érzi magát. A legjobb, ha a szennyeskosarat is fertőtlenítjük, hogy elkerüljük a többi ruha a keresztszennyeződését.

Ne felejtsük el fertőtleníteni a gyakran megérintett tárgyakat, például a villanykapcsolókat, kilincset és távirányítókat sem, naponta legalább egyszer.

Fürdőszoba

Gyakran töröljük le azokat a felületeket, amiket rengeteget használunk

Használjunk naponta fertőtlenítő tisztítószert a WC fogantyúján, ülőkéjén és fedelén, a kádon és a csapon, a villanykapcsolókon, a kilincseken, illetve a padlón, különös tekintettel a WC környékére. Jelöljünk ki olyan kéztörlőket és fürdőlepedőket, amiket csak a beteg használ, és ezeket naponta cseréljük is ki. Ha a beteg jobban érzi magát, dobjuk el a fogkefét, és mossuk ki a fogkefetartót.

Közös területek

Néha nehéz a beteget – különösen, ha gyerekről beszélünk – a hálószobájába zárni. Távolítsuk el a nehezen mosható díszpárnákat, vagy takarjuk le őket mosható huzatokkal. Gyakran töröljük le azokat a felületeket, amiket rengeteget használunk – például a telefonokat, számítógépeket, távirányítókat, villanykapcsolókat és ajtókilincseket. Ne felejtsük el letörölni azokat az asztalokat sem, amiket a beteg megérinthetett.

A konyhában is fertőtlenítsük azt, amihez a beteg hozzáért

Konyha

A kórokozók terjedésének megelőzése érdekében a beteg személy ne készítsen ételt másoknak, hiszen előfordulhat, hogy még a gondos kézmosás sem elegendő mások védelméhez.

Mivel a konyhában nagyon sok közös használati tárgy és felület található, amelyeken a baktériumok elterjedhetnek, a legjobb, ha a beteget teljesen távol tartjuk egy ideig ettől a helyiségtől.

Gyakran töröljük le az asztalokat, a széktámlákat, a hűtőszekrény fogantyúit, valamint a fiókok és szekrények fogantyúit is fertőtlenítőszerrel, és a beteg által használt összes edényt és evőeszközt is nagy hőfokon mosogassuk el.

Forrásunk volt.


Még több takarítós cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...