Bebizonyították, hogy nem tumoros betegségekkel is összefügghet a húsfogyasztás

Úgy tűnik, nemcsak a daganatos, hanem a nem daganatos betegségek kialakulása is összefügghet a rendszeres húsfogyasztással.

Már eddig is erős bizonyítékok utaltak arra, hogy a rendszeres húsfogyasztás összefügghet a vastag- és végbélrák kialakulásának növekedésével. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy más nem daganatos betegségeket okozhat-e a rendszeres húsfogyasztás.

Hatalmas tömeg

Egy kutatásban közel 475 ezer brit 25 leggyakoribb, kórházi kezelést igénylő betegségeit vizsgálták. A felmérés előtt a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben a táplálkozási szokásaikról kérdezték őket. Mindezek után 8 éven át figyelték a résztvevőket, hogy a legpontosabb legyen a vizsgálat.

Nem csak a vörös hús fogyasztása okozhat problémákat

Kiderült, akik minimum háromszor vagy ennél többször fogyasztottak húst hetente, azok a kevés húst fogyasztókhoz képest nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak alkoholt, ám kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot és halat ettek, valamint inkább voltak túlsúlyosak és elhízottak.

Különböző húsok, különböző betegségek

A kutatósból kiderült, hogy nemcsak a vörös húsok jelentenek veszélyt, hanem a fehérek is. Csak ameddig a vörös húsok és feldolgozott hústermékek túlzott fogyasztása iszkémiás szívbetegséget, tüdőgyulladást, divertikulózist, bélpolipot és cukorbetegséget okozhat, addig a szárnyasok fogyasztása a gyomor- és nyelőcsövi reflux, a gyomor- és bélgyulladás, a divertikulózis, az epehólyag és a diabétesz fokozott kockázatával függött össze.

Fontos azonban hozzátenni, hogy amint a testtömeget is figyelembe vették, mérséklődött az összefüggés. Ebből arra lehet következtetni, hogy a rendszeres húsfogyasztóknak általában a testtömege is nagyobb.

Javíts rajta

Persze el tudjuk képzelni, hogy nagyon nehéz teljesen lemondani a húsról, de pár egyszerű praktikával te is csökkentheted a húsfogyasztásodat. Ebben a cikkben rengeteg trükköt találsz, amivel csökkentheted a húsbeviteledet, ezzel megóvva az egészségedet - és a Földet.


Pár fantasztikus receptötlet, ami hús nélkül készül:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...