Már eddig is erős bizonyítékok utaltak arra, hogy a rendszeres húsfogyasztás összefügghet a vastag- és végbélrák kialakulásának növekedésével. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy más nem daganatos betegségeket okozhat-e a rendszeres húsfogyasztás.
Hatalmas tömeg
Egy kutatásban közel 475 ezer brit 25 leggyakoribb, kórházi kezelést igénylő betegségeit vizsgálták. A felmérés előtt a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben a táplálkozási szokásaikról kérdezték őket. Mindezek után 8 éven át figyelték a résztvevőket, hogy a legpontosabb legyen a vizsgálat.
Kiderült, akik minimum háromszor vagy ennél többször fogyasztottak húst hetente, azok a kevés húst fogyasztókhoz képest nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak alkoholt, ám kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot és halat ettek, valamint inkább voltak túlsúlyosak és elhízottak.
Különböző húsok, különböző betegségek
A kutatósból kiderült, hogy nemcsak a vörös húsok jelentenek veszélyt, hanem a fehérek is. Csak ameddig a vörös húsok és feldolgozott hústermékek túlzott fogyasztása iszkémiás szívbetegséget, tüdőgyulladást, divertikulózist, bélpolipot és cukorbetegséget okozhat, addig a szárnyasok fogyasztása a gyomor- és nyelőcsövi reflux, a gyomor- és bélgyulladás, a divertikulózis, az epehólyag és a diabétesz fokozott kockázatával függött össze.
Fontos azonban hozzátenni, hogy amint a testtömeget is figyelembe vették, mérséklődött az összefüggés. Ebből arra lehet következtetni, hogy a rendszeres húsfogyasztóknak általában a testtömege is nagyobb.
Javíts rajta
Persze el tudjuk képzelni, hogy nagyon nehéz teljesen lemondani a húsról, de pár egyszerű praktikával te is csökkentheted a húsfogyasztásodat. Ebben a cikkben rengeteg trükköt találsz, amivel csökkentheted a húsbeviteledet, ezzel megóvva az egészségedet - és a Földet.
Pár fantasztikus receptötlet, ami hús nélkül készül: