Legtöbbször a nyers baromfihús rejti a hasmenés kórokozóját – figyelmeztetett nemrégi Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) tájékoztatására hivatkozva számolt be róla, hogy a bakteriális fertőzések nagy része a Campylobacter baktériumok számlájára írható, jó konyhai higiéniával azonban elkerülhető a megbetegedés.
Ez a baktérium általában a nyers vagy nem kellően hőkezelt, állati eredetű élelmiszerek közvetítésével kerül az emberi szervezetbe, mint például a baromfihús. A legnagyobb kockázati tényezők a következők: nyers baromfihús, nyers tej, nyers húskészítmények és a tojáshéj megérintése.
Mivel a Campylobacter szennyeződés nem okoz élelmiszerromlást, a hányást, hasmenést, lázat okozó baktérium jelenléte az étel külsején nem látható, és illatán sem érződik
– emelték ki a szakértők.
Szerencsére könnyedén tudunk ellene küzdeni, ha fenntartjuk a megfelelő konyhai higiéniát.
Ezek a kórokozók ugyanis az ételkészítés során átkerülhetnek a szennyezett húsról például a nyers salátára, s míg a hús főzése vagy sütése általában elpusztítja a baktériumokat, a hőkezelés nélkül fogyasztott saláta fertőzött marad.
Még több egészség: