Kiderült, miért sárgulnak be a szobanövények levelei télen

Több oka is lehet annak, ha a szobanövényeink levelei besárgulnak. Persze nem kell megijedni ettől, hiszen számukra a tél pihenőidőszak.

A szobanövények remek hangulatot tudnak kölcsönözni, és különösen a téli időszakban jó rájuk nézni, amikor kint minden kopár. Az egyetlen probléma az lehet, hogy a hidegben besárgulnak a szobanövények levelei. De mi lehet ennek az oka?

Kiderült, miért sárgulnak be a szobanövények levelei télen

Kevés napfény

Bizony, a növényeinkre is hatással van, hogy csökken a napfényes órák száma, attól függetlenül, hogy az egész életüket a lakásunkban töltik. Sajnos, még akkor sem tudjuk ezt kiküszöbölni, ha a lakás legnaposabb pontjára helyezzük őket. A napfényhiány miatt megnyúlhatnak és besárgulhatnak a növények.

Érdemesebb kevesebbet locsolnunk, ez egyfajta pihenőidőszak a növények számára.

Hiány

Előfordulhat, hogy tápanyaghiány áll a háttérben. Nem kizárt, hogy a tápanyag tulajdonképpen rendelkezésre áll, de a növény a megváltozott körülmények miatt nem tudja felvenni azt. A tápanyagfelvételt befolyásolhatja a kaspó hőmérséklete, emellett a páratartalom is hatással lehet rá. Emiatt a levelek elszíneződhetnek, sárgulhatnak, barnulhatnak, fodrozódhatnak.

Egyenlőtlen hőmérséklet

Hiába fűtjük be a lakást, ettől függetlenül nem lesz egyenlő a hőmérséklet. A falak és a növények levelei is átmelegednek, azonban a virágcserepek alja nem, különösen, ha az ablakpárkányon tartjuk őket. Ennek az az oka, hogy hűvös érkezik innen, ami hősokkot okozhat. Ezt szerencsére könnyedén megakadályozhatjuk, ha a kaspók alá, illetve az ablak elé is hőszigetelő elemeket rakunk.

Forrásunk volt.


Még több a növényekről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...