Egy 2019-es felmérésből kiderült, hogy a berlini tanulók 13,5 százaléka vegánnak (a német populációban a bevallottan vegánok aránya 1,6 százalék), 33 százalékuk pedig vegetáriánusnak tartja magát. A diákok közül sokan a klímavédelem miatt étkeznek húsmentesen.
Ezért is dönthetett úgy 4 berlini egyetem 34 menzája, hogy igazodnak a diákok étrendjéhez, és októbertől a hét 4 napján a napi választék 68 százalékban vegán, 28 százalékban vegetáriánus, 2 százalékban pedig halas ételből áll majd, és mindösszesen egyfajta húsételből lehet majd választani.
Főként azért dolgoztuk ki az új koncepciót, mert a diákok folyamatosan azzal kerestek meg minket, hogy biztosítsunk klímabarátabb menüt számukra
– idézte a Guardian Daniela Kummle-t, a témával foglalkozó Studierendenwerk szervezet egyik munkatársát.
A tanulók a téli hónapokban olyan ételek közül válogathatnak majd, mint a hajdina vagy a tönkölybúza grillezett édesburgonyával vagy marinált céklával és szezámmaggal, vagy a különféle tésztaételek sajttal és paradicsommal.
Jelenleg Németországban az egyetemi menzákon a teljes menü 30-50 százaléka vegetáriánus, így októbertől tényleg hatalmas lesz a változás .
Még több a vegánságról: