Ezért száműzik a berlini egyetem menzájáról a legtöbb húsételt

Fontos döntést hozott az egyik német egyetem a klímavédelem érdekében: kiiktatják a húsételek nagy részét a menzájukról.

Egy 2019-es felmérésből kiderült, hogy a berlini tanulók 13,5 százaléka vegánnak (a német populációban a bevallottan vegánok aránya 1,6 százalék), 33 százalékuk pedig vegetáriánusnak tartja magát. A diákok közül sokan a klímavédelem miatt étkeznek húsmentesen.

Ezért is dönthetett úgy 4 berlini egyetem 34 menzája, hogy igazodnak a diákok étrendjéhez, és októbertől a hét 4 napján a napi választék 68 százalékban vegán, 28 százalékban vegetáriánus, 2 százalékban pedig halas ételből áll majd, és mindösszesen egyfajta húsételből lehet majd választani.

Főként azért dolgoztuk ki az új koncepciót, mert a diákok folyamatosan azzal kerestek meg minket, hogy biztosítsunk klímabarátabb menüt számukra

– idézte a Guardian Daniela Kummle-t, a témával foglalkozó Studierendenwerk szervezet egyik munkatársát.

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Karfiol-carbonara

Szeretnétek egy kiadós carbonarát, de állati eredetű hozzávalók nélkül? Akkor ezt a receptet mindenképp csekkoljátok! Ugyanis készítettünk egy könnyű, karfiolkrémes spagettit, amit ...

A tanulók a téli hónapokban olyan ételek közül válogathatnak majd, mint a hajdina vagy a tönkölybúza grillezett édesburgonyával vagy marinált céklával és szezámmaggal, vagy a különféle tésztaételek sajttal és paradicsommal.

Jelenleg Németországban az egyetemi menzákon a teljes menü 30-50 százaléka vegetáriánus, így októbertől tényleg hatalmas lesz a változás .


Még több a vegánságról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...