A múlt pénteken tartott sajtótájékoztatón Bus István faggatta Bereznay Tamást, hogyan boldogult az idegen éttermek konyháiban, miként találta meg a hangot a tulajdonosokkal és alkalmazottakkal. Bereznay elmondta, habár megvan hozzá a háttere és bátran dobálózhat a szavakkal, nem lesz Gordon Ramsey mása, inkább saját magát hozza a sorozatban. Ahogyan az a premier előtti bemutatóból kiderült, ugyan indulatos szavakra is számíthatunk, de nem ezen lesz a hangsúly.
Tudtad?
Bereznay Tamás: 2001 és 2010 között a Kárpátia étterem, majd több más étterem konyhafőnöke, szaktanácsadója. Főzött többek között Sólyom László köztársasági elnöknek, Károly hercegnek, a brit trónörökösnek, I. Károly spanyol és Károly Gusztáv svéd királynak. Ugyanakkor George W. Bush és Vladimir Putyin is kóstolta fantasztikus ételeit. Mindeközben éveken keresztül publikált a Nők Lapjában, hat saját szakácskönyve jelent meg, és több szakácskönyv megszületésében vállalt elvitathatatlan szerepet.
A stábnak négy napja volt arra, hogy felmérje a helyzetet, segítséget nyújtson az ott dolgozóknak, és kisebb átalakításokat végezzen az egyes helyszíneken. Az első napokban az étlap tesztelése, átdolgozása és a konyhai személyzet hozzáállásának javítása volt terítéken. Az utolsó 48 óra a belsőépítészeti megoldások minőségi változtatásának jegyében telt el – tudtuk meg Tamástól. Megörökítették a visszatérő pillanatokat is, amikor a forgatócsoport váratlanul betoppan az étterembe, és szemügyre vételezi, vajon sikerült-e megtartani a megváltoztatott rendet, használtak-e a tanácsok, javaslatok. Mindezt megtudhatjuk a docureality showból, melyet minden pénteken 21:30-tól láthatunk a TV2-n.
Nem lennénk azonban igazi gasztrooldal, ha a sajtótájékoztató további részéről nem adnánk számot, amikor is Bereznay egy huszárvágással megnyitotta a sajtó képviselői számára a konyhát. A rendezvény helyszíne Tamásnak hazai pálya volt. A Metro Gasztoakadémián szaktanácsadóként és szakmai vezetőként tevékenykedik, ugyanakkor szakácsoknak, séfeknek tart mesterkurzusokat. A magas színvonalon felszerelt hatalmas tankonyhában Tamás vezetésével láttunk hozzá a közös vacsora elkészítéséhez. Senki sem lepődött meg, hiszen ki ne lesné el nagy örömmel egy mesterszakács konyhaművészeti tudományát!
Amit megfőztél, edd is meg!
A menü tarhonya rizottón tálalt kolbászos töltött csirkecombból és lisztmentes csokitortából állt. Megtanulhattunk profi módon csirkecombot filézni és alufóliában sütni. Ez után tarhonyából rizottó küllemű köretet készítettünk, és egy-két fantasztikus csokitorta is kikerült kezünk alól. Végül a gyönyörűen terített asztaloknál közösen elfogyasztottuk saját kreációinkat. A recepteket elkértem Tamástól és fel is töltöttem a Nosalty oldalára. Kipróbálni ér!
Pénteken este tévé ’bekapcs’, hogy ti is találkozhassatok Tamással, a konyha magyar ördögével!