A 4+1 leggyakoribb konyhai baleset, amikkel vigyázzunk

Egy háztartási baleset olyan, mint a szükséges rossz: időről időre megtörténik, a konyha pedig kiemelten veszélyes terep, ehhez kétség sem fér. Égő olaj, forró serpenyők, edények, kicsapódó gőz, éles kések. Lássuk, mikre érdemes vigyáznunk!(x)

Ha az ember rendszeresen tartózkodik a konyhában, és egy konyhaszekrényen és hűtőszekrényen kívül mást is szokott használni, sőt, néha még főzőcskézik is, már meg is adta az esélyt arra, hogy baleset érje. A sütő, a gáztűzhely, a forró víz, a gőz vagy az éles kések tényleges veszélyt jelentenek. Legyünk tudatosak, és próbáljuk elkerülni a baleseteket, illetve kezeljük őket okosan, ha megtörténnek! Összeszedtük az 5 leggyakoribbat:

1.) Forró olaj

A konyhai baleseteket legtöbbször a forró olaj okozza.

  • Rántott csirkét készítünk, serceg a forró olaj, a serpenyő füle viszont kifele fordítva marad, és az arra járó gyermekünk magára rántja. Mindenképpen tartsunk a házipatikában kötszert, égési sérülésekre való sebkezelő gélt és/vagy sprayt, az első lépés viszont az legyen, hogy a megégetett bőrfelületet folyó hideg víz alá tartjuk. Szükség estén forduljunk orvoshoz!
  • Kifröccsen az olaj, és megégetjük magunkat, mert belecseppen a forró olajba a víz a kezünkről, vagy nedves volt a hús, amit beletettünk. Ne dolgozzunk vízzel és vizes kézzel sem forró olaj közelében, és ne dobjunk a serpenyőbe nedves, nem leitatott zöldségeket, húsokat.
  • A még forró olajat tartalmazó serpenyőt hideg víz alá dugjuk, hogy lehűtsük, de a hatás kontraproduktív: az olaj robbanásszerűen fog felcsapni. A megoldás: SOHA ne öntsünk vizet forró olajra! Ha pedig kigyulladt, és lángol a serpenyőnk, akkor oldalról (!) toljunk rá egy fedőt, így a láng elalszik.

2.) Gőz

A forró gőz balesetveszélyes mivoltát sokszor elbagatellizáljuk, pedig a fazékból felcsapó tűzforró gőz vagy a sütőből kiáramló forróság szintén megégetheti a kezünket, ujjunkat. Sose álljunk közvetlenül a fazék fölé, mikor levesszük a tetőt, illetve mikor kinyitjuk a sütő ajtaját, és viseljünk sütőkesztyűt!

3.) Forró víz

A forrásban levő víz, mint veszélyforrás is közhely, de igen gyakran okoz kellemetlen perceket a konyhában. Sose nyúljunk forrásban levő vízzel teli edényekhez kesztyű nélkül, és ha leöntjük mondjuk a tészta főzővizét, vigyázzunk a kezünkre, és ügyeljünk a kicsapódó gőzre is! Ha pedig vizet forralunk, a kisgyereket is tartsuk távol a művelettől.

4.) Éles kések

A konyha a kések otthona – mindig legyünk körültekintőek, különösen, ha kisgyerek is van a családban, és a késeket biztonságos helyen tároljuk, eldugva, fa tárolóban, ne csak úgy a fiókba dobálva. (Így élüket is megóvjuk.)

Használatkor pedig aranyszabály, hogy éles késsel dolgozzunk, mert egy tompa sokkal többször okoz balesetet, mint éles testvére. Legyen nálunk kötszer és sebtapasz, ha mégis elvágnák magunkat. Tisztítsuk meg a sebet, fertőtlenítsük, ha kell, kötözzük is be! Ne maradjon el a hámosítás sem!

+1.) Törött üvegek

A konyha tele van üveggel: poharak, bögrék, tálak, üvegfedők, és ez mind-mind eltörhet, és el is törik, ez tapasztalat. Ha ripityára törtük kedvenc poharunkat, azonnal söpörjük össze a szilánkokat, sőt, ha lehet, utána nedves ruhával is menjünk végig a padlón, egy pár napig pedig mellőzzük a mezítlábazást - és erre gyerekeinket is figyelmeztessük. Ha mégis beleléptünk egy üvegdarabkába, próbáljuk meg kiszedni a szilánkot, mossuk le, fertőtlenítsük a talpunkat, majd ha kell, kötözzük be a sebet! Itt is fontos a sebgyógyulás elősegítése is.

Itt találsz egy lehetséges megoldást enyhe égési sérülésekre!

A cikk a Bepanthen Plus krém és a BepanGel forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...