Az ételszínezékek és a csomósodást gátló anyagok károsíthatják a bélrendszert – figyelmeztet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer, a New Food cikkére hivatkozva. Mint kiderült, fém-oxid nanorészecskék okozzák a problémát.
A Cornell és a Binghamton Egyetem kutatói megállapították, hogy a fém-oxid nanorészecskék káros hatással vannak az emberi bélrendszer egyes részeire, ugyanis negatívan befolyásolják az emésztést és a felszívódást elősegítő, kulcsfontosságú fehérjéket.
A szakértők a szilícium-dioxidot és titán-dioxidot vizsgálták, amikor erre a következtetésre jutottak. Előbbi egy habzást és csomósodást gátló anyag, míg az utóbbi egy színezék.
A szilícium-dioxidot az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként, fehérjék sörből, valamint borból történő eltávolítására és habzásfékezőként alkalmazzák. Előfordulhat továbbá szárított élelmiszerekben is. A titán-dioxidot az Európai Unióban már nem használhatják egy ideje, így ettől már nem kell tartanunk.
Napi rendszerességgel fogyasztjuk ezeket a nanorészecskéket. Nem igazán tudjuk, hogy mennyit fogyasztunk, és nem igazán ismerjük ennek a hosszú távú hatásait sem
– mondta az egyik kutató.
Éppen ezért a kutatóknak további vizsgálatokra van szüksége a témával kapcsolatban.
Még több egészségcikk: