Nem csoda, hiszen az olaszok az tészta kultuszának tagadhatatlan megteremtői és forradalmasítói. A valódi gourmandok határtalan kreativitásának gyümölcse az a több mint 350 különböző tésztafajta, ami a változatos formáival, méreteivel, ízeivel, és színeivel naponta emberek millióinak ízlelőbimbóit bűvöli el szerte a világon.
A „80 nap alatt a Föld körül” kampány olasz hetének apropóján Don Ravioli, a NetPincér rezidens tésztafelelőse összegyűjtötte a legfinomabb tésztafajtákat, hogy az olasz konyha szerelmesei a hét minden napján újabb és újabb tésztakülönlegességgel kényeztethessék magukat.
Íme, a nagy olasz tésztahét toplistás helyezettjei:
Hosszútésztás Hétfő
A hosszúkás tésztákból sokféle változatot ismerünk. A magyarok nagy kedvence kétségkívül a spagetti illetve a szívószálra emlékeztető makaróni, melyet sokan a mai napig összekevernek és a két tésztát egymás szinonimájaként emlegetik. De érdemes megemlíteni a metélt jellegű tagliatellet is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Kezdjük a hetet egy hagyományos bolognaival, azzal biztosan nem lövünk mellé.
Cannelloni Kedd
A tepsis tésztafélék közé tartozó cannelloni és lagasne garantáltan meghódítja majd kiszemelted szívét. A marhahússal, baconnal és gombával töltött fogásnak ugyanis senki nem tud ellenállni, főleg ha egy finom vörösborral tálaljuk. Sőt még a főzéssel sem kell bajlódnunk, hiszen a ragu és a szaft nedvessége pont elég ahhoz, hogy a sütési idő végére tökéletes állagú tésztát kapjunk.
Szárd Gnocchi Szerda
Tudtad, hogy a mi tojásos tésztáinkkal ellentétben az olasz tésztákat alapvetően durumlisztből és vízből készítik? A szárd gnocchi, vagy más néven malloreddus is durumlisztből készül, de az igazán különlegessé csak a tésztához kevert sáfránytól válik. A durumlisztet ráadásul cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a hagyományos búzakeményítővel szemben nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. A paradicsom és malloredus házasságából pedig mennyei szerdai vacsora születhet, amit az alakjukra vigyázók is bűntudat nélkül fogyaszthatnak.
Csigatésztás Csütörtök
A csigaházra emlékeztető lumaconi egy igazi különlegesség, amit gyakran zöld és piros színben is készítenek. Méretéből és alakjából fakadóan a „csigaház” kiválóan alkalmas megfelelő húsosabb töltelékekhez, amiknek fűszerezésében csak a képzeletünk szabhat határt. Keressünk egy jó kis receptet vagy engedjük szabadjára a fantáziánkat, de az biztos, hogy a spenótos-ricottás lumaconival nem fogunk mellé lőni.
Penne Péntek
Az aprótészták családjába tartozik a bordázott felületű penne, ami a masni alakú farfelle és a spirál alakú fusilli mellett kiváló köret szaftosabb ragukhoz. a hét méltó zárásaként egy sonkás, tejszínes ruccolával bolondított pennét javaslunk. A mennyei ízkombináció garantáltan még a legkritikusabbakat is elvarázsolja majd.
Sacchettini Szombat
A kistáskára emlékeztető sacchettini könnyen az egyik kedvencünkké válhat nemcsak egyedi alakja, hanem a táska kincset érő tartalma miatt is. Mégis ki tudna ellenállni egy szarvasgombával töltött pastának egy igazi olasz pesto szósszal leöntve… Az új kistáskák minden gasztrofannak népszerű ételei lesznek, akárcsak a jól ismert tortellinik.
Vermicelli Vasárnap
A vékonyabb cérnatészta jellegű vermicelli szinte elolvad a szánkban, ezzel egy valódi ízbombát robbantva fel. A gasztrokultúrák keveredése végett a kínai üvegtészta olasz változata nagyszerűen passzol wok, illetve thai jellegű ételekhez is. A hét ünnepélyes megkoronázásaként érdemes megkóstolnunk az isteni zöldséges-kesudiós változatot.
Ha eddig halogattuk volna egy igazi olasz tésztakülönlegesség kipróbálását, akkor most már garantáltan megjött hozzá a kedvünk és a bátorságunk is. A NetPincér jóvoltából pedig még fakanalat sem kell ragadnunk, és több mint 400 olasz étterem tésztakülönlegességeiből válogathatunk, sőt a megjelölt éttermekből 30 százalék kedvezménnyel is rendelhetünk. További hasznos tippekért, ételtesztekért, hírességek ételajánlóiért pedig érdemes ellátogatni a Kedves Ínyenc blogra.