Belestünk a világ legtitkosabb éttermébe, az Enigmába

Ferran Adrià, az egykori legendás el Bulli tulajdonosa most testvérének, a szintén híres séfnek, Albertnek segített abban, hogy Barcelona belvárosában éttermet nyisson. 

  • 2011-ben Ferran Adrià végleg bezárta legendás éttermét, az El Bullit, ami a spanyol Costa Brava egyik eldugott szegletében működött, és a molekuláris gasztronómia egyik legjelentősebb "laboratóriumának" számított.
  • 2017 januárjában Ferran testvére, Albert, Barcelona belvárosában megnyitotta Enigma nevű éttermét. Az enigma szó magyarul nem véletlenül jelenti azt: rejtély.

Bejutni ugyanis majdnem lehetetlen, ráadásul egy este csak 28 vendég élvezheti a negyven fogásos vacsorát.

Attól függően, ki milyen gyorsan tud falatozni, egy vacsora itt legalább három óráig tart, de vannak, akik hat órát is az étteremben töltenek. A pincérek mindig csak az adott fogás befejezését követően mondják el a vendégeknek, mi volt a tányérjukon, így nem befolyásolja őket semmilyen előzetes tudás - írja a Tasting Table.

Az Enigma enteriőrje egy tagolt, szokatlanul intim tér. Ezzel együtt a jégre emlékeztető falburkolatok, a hideg, fémes részletek nélkülöznek minden otthonosságot.

Ebben a szokatlan térben 70 ezer forintért falatozhatunk, ráadásul már az asztalfoglaláskor elkérnek tőlünk 30 ezer forintnyi előleget, nehogy az utolsó pillanatban mondjuk le a foglalásunkat. Az előleg befizetése után e-mailben kapunk egy kódot, és az étterem ajtaján csak ennek a segítségével lehet bejutni.

Mikor már odabenn vagyunk, a személyzet udvariasan figyelmeztet minket, ne posztoljunk a közösségi oldalakra az itt felszolgált fogásokról. Magát az éttermet nem is szabad fotózni.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Tudod, mi fán terem a mesterséges hús? - Richard Branson milliárdos mindenesetre befektet a gyártásába

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...