Beignet - New Orleans válasza a fánkra

A farsangot nem csak nálunk ünneplik ám fánkkal! A világ leghíresebb farsangi fánkja kétségtelenül a beignet, New Orleans kreol finomsága.

Már megint egy fánk, kérem szépen. De hát így van ez, farsang táján nemcsak nálunk nő meg az érdeklődés fánkügyben, más országok is úgy tartják, hogy a karneváli hangulat elengedhetetlen része az olajban sült tészta lekvárral, cukorral, csokival. Ahol számon tartják a böjt előtti utolsó hetet, ott a karnevál kötelező kelléke a fánk, Németországtól Olaszországon át egészen Amerikáig. Bár az Újvilágban a karnevál és a farsang nem igazán nagy kunszt, van azért egy város, ami ilyenkor ennek el: New Orleans.

A beignet receptjét itt találod

A franciák által alapított állam - Louisiana - fővárosa igazi kulináris fellegvár. New Orleansbe a XVII. században rengeteg francia érkezett. "Rutinos" utazók voltak, nem is az óhazából, hanem Kanadából jöttek, ahonnan a britek kergették ki őket. A francia kultúra keveredett később a többi bevándorló, az őslakosok és a később felszabadított rabszolgák kultúrájával, ezt hívják ma cajun vagy kreol kultúrának. Ha a konyhakultúráról beszélünk, akkor a cajun inkább a rusztikus "vidéki" ízeket jelöli, míg a kreol a városi, kicsit kifinomultabb konyhát. A beignet a kreol konyha gyermeke, erősen látszik az európai kultúra mindkét változatán. Az eredeti, franciák által hozott recept égetett tésztából készült - sokan most is ezt tartják az igazi beignet-nek. Ha ti is így vagytok vele, akkor igazán sajnálom, hogy csalódást kell okoznom, mert én bizony csak a másikat, az élesztőset hoztam - nem kevésbé jó, csak sokkal gyorsabb, és kevesebb vele a fakszni. És az igazság az, hogy mára mindkettő elterjedt és elfogadott. Az én élesztős verzióm egyébként nagy valószínűséggel osztrák-német úton került Amerikába, valószínűleg ez az oka annak, hogy erősen emlékeztet a mi farsangi fánkunkra, csak sokkal kisebb, és jóval hamarabb elkészül, ha egyszer kiböjtöltük a 24 órás pihentetési időt.

A beignet receptjét itt találod

New Orleansben rendezik Amerika legrégibb karneválját, a Mardi Gras-t. Az eseményre rengeteg turista és érdeklődő érkezik. Mivel a beignet amúgy is ennek a városnak az egyik büszkesége, ilyenkor még több fogy belőle - az igazság azonban az, hogy az év minden szakaszában szerepel az étlapokon desszertként, sőt, reggelinek is nagyon népszerű. Nagyon hamar elkészül, csak egy kis trükkje van: egy nappal korábban be kell gyúrni a tésztát. A továbbiakban egyetlen szabály van vele kapcsolatban: frissen és forrón kell enni, jól megszórva porcukorral. Hogy ezen felül tunkoljátok-e még valamibe, azt rátok bízom. Kipróbálásra erősen ajánlott, elvégre farsang van, és miért ne kóstoljunk meg minden évben valami újat?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...