A befőzés mestersége sokféle lehet, mégis az a legjobb, ha szinte mindent fel tudsz használni a piacon beszerzett alapanyagokból. Készítsetek ti is lekvárt, szörpöt, kompótot hulladékmentesen az alábbi 4 tippel! Jöjjenek a befőzési tippek!
Kattints a galériára a hulladékmentes befőzési tippekért!
1. 100 százalékos gyümölcsfelhasználás
Szörp készítésnél a felfogott gyümölcshúst és magokat, mint például a meggy részeit, ne a komposztra hajítsd, hanem szárítsd ki és használd fel különböző módokon. Daráld le és keverd bele süteménybe, vagy süsd meg és váljon meggy ropogossá! Ledarált formájában mézzel vagy cukorral keverve remek bőrradírá avanzsálódik, a málna hasonlóan alkalmas erre.
2. Héjastul-mindenestül
A legtöbb recept első lépése, hogy leforrázás után meg kell fosztani a gyümölcsöt a héjától. Ennek azonban nem lenne kötelező így lennie, mert a gyümölcshéjában és az alatta lévő közvetlen rétegben is sok értékes tápanyag rejlik. Egy lecsóban elfér a paradicsom héja is, úgy ahogy a kajszibarack sem szívesen válik meg köpenyétől. Persze vannak olyan befőznivalók, amik megkövetelik a héjatlanságot, de ha nem muszáj maradjon rajta az is, ugyanolyan finom lesz.
3. A magot sem kell kidobni
Tegyünk egy próbát a magok kiszárításával, mert a következő évre már meg is van a vetőmag. A cukkininél, paradicsomnál, paprikánál és uborkánál ez szinte gyerekjáték lesz és a siker sem marad el. A meggymagpárna a fájó fül jó barátja, míg a kajszibarack magja délutáni nasinak is megállja a helyét, persze csak módjával.
4. „Felesleges" lé
Nem kevés olyan recept van, ahol túl sok leve keletkezik a befőzendőnek, ezt pedig igen fájó a mosogatócsapba önteni. Kompót készítésnél is ez a helyzet, de egy üvegbe töltve hetekig eláll a hűtőben a feleslegesnek gondolt lé. Akár a következő befőzésnél tehet jó szolgálatot, de egy gyümölcsmártásnál is jó alapot ad, arról nem is beszélve, hogy süteményeknél is jó ízesítő és állagjavító lehet.
Fogadd meg ezeket az okos konyhai tippeket is: