Magaskötélpálya, lovaglás, evezés – csak néhány a Rafael család kedvenc Bátor Táborban átélt élményei közül. A hatfős család már háromszor is járt a súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak ingyenes programokat nyújtó hatvani csodaországban. Az alapítvány családi táborait a kórházban ajánlották nekik, ahová az akkor másfél éves Dórival érkeztek.
„Százzal be a kórházba, délelőtt közli a főorvos úr, hogy leukémia, délután már el is kezdik a kemoterápiát. Addig van időnk átszervezni az életünket.”
Szilvinek és Kálmánnak néhány órája volt arra, hogy eldöntsék: bármi történjék, összetartanak. „Emlékszem, amikor meghallottuk a betegség nevét, Kálmán első szava az volt: megoldjuk” – meséli Szilvi, aki szerint az újrakezdéshez a Bátor Tábor rengeteg erőt adott nekik.
„Ha minden ember csak egy napot eltöltene a Bátor Táborban, sokkal jobb lenne a világ. Olyan figyelmet, törődést kaptunk, ami a hétköznapokból általában hiányzik” – mondja Dóri apukája.
A közben iskolás nagylánnyá cseperedett Dórit és családját most a járvány állítja kihívások elé, de anyukája szerint ezt az akadályt is a megszokott vidámsággal veszi. „A gyerekeknek nagyon hiányzik, hogy elmehessünk kirándulni, a Bátor Tábort is sokat emlegetik. Dóri nagyon szerette a tábori kosztot, úgyhogy időnként főzök valamit az ottani menüből. Reméljük, hogy hamarosan újraindul az élet, mi addig is kitartunk.”
A Bátor Táborban évente 2000 érintettnek adnak bátorságot, erőt a gyógyuláshoz. Online is.
Segíts adód 1%-ával, hogy még több család életét indíthassák újra!
Készítsd el te is Dóri egyik kedvenc Bátor táboros fogását, a zabpelyhes túrógombócot!
Hozzávalók 4 főre:
- 75 dkg tehéntúró
- 4 dkg zabpehely
- 8 dkg búzadara
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl (12%-os)
- 4 dkg margarin
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 8 dkg cukor
Elkészítés:
Az áttört túrót keverd össze a búzadarával, a zabpehellyel, a cukor harmadával és a felvert tojásokkal, majd pihentesd a masszát fél órán át. Ha túl száraz lenne a túró, adhatsz hozzá egy kevés tejfölt. Formázz vizes kézzel gombócokat, és tedd őket forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, főzd további 2-3 percig, majd szűrőkanállal szedd ki a közben megpirított zsemlemorzsára. Végül locsold meg a gombócokat a maradék cukorral elkevert tejföllel.
Tipp: a masszába keverhetsz némi reszelt citromhéjat (ilyenkor csak kezeletlen citromot használj!), egy kis vaníliarúd kikapart belsejével pedig a cukrozott tejfölt is ízesítheted.
Jó tudni: a zabpehelyben található élelmi rostok vízzel érintkezve megduzzadnak, ezért sokáig jóllakottnak érzed majd magad tőlük!