A hétéves Dóri példát mutat bárkinek – ez a Bátor Táborban készített kedvenc receptje, készítsd el!

Down-szindróma, szívműtét, leukémia: mindezzel a kislánynak még kétéves kora előtt kellett megküzdenie. Dóri szerencsére már túl van a nehezén, és fülig érő mosolyával üzeni a világnak: a felhők felett mindig süt a nap! (x)

Magaskötélpálya, lovaglás, evezés – csak néhány a Rafael család kedvenc Bátor Táborban átélt élményei közül. A hatfős család már háromszor is járt a súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak ingyenes programokat nyújtó hatvani csodaországban. Az alapítvány családi táborait a kórházban ajánlották nekik, ahová az akkor másfél éves Dórival érkeztek.

„Százzal be a kórházba, délelőtt közli a főorvos úr, hogy leukémia, délután már el is kezdik a kemoterápiát. Addig van időnk átszervezni az életünket.”

Szilvinek és Kálmánnak néhány órája volt arra, hogy eldöntsék: bármi történjék, összetartanak. „Emlékszem, amikor meghallottuk a betegség nevét, Kálmán első szava az volt: megoldjuk” – meséli Szilvi, aki szerint az újrakezdéshez a Bátor Tábor rengeteg erőt adott nekik.

„Ha minden ember csak egy napot eltöltene a Bátor Táborban, sokkal jobb lenne a világ. Olyan figyelmet, törődést kaptunk, ami a hétköznapokból általában hiányzik” – mondja Dóri apukája.

A közben iskolás nagylánnyá cseperedett Dórit és családját most a járvány állítja kihívások elé, de anyukája szerint ezt az akadályt is a megszokott vidámsággal veszi. „A gyerekeknek nagyon hiányzik, hogy elmehessünk kirándulni, a Bátor Tábort is sokat emlegetik. Dóri nagyon szerette a tábori kosztot, úgyhogy időnként főzök valamit az ottani menüből. Reméljük, hogy hamarosan újraindul az élet, mi addig is kitartunk.”

A Bátor Táborban évente 2000 érintettnek adnak bátorságot, erőt a gyógyuláshoz. Online is.

Segíts adód 1%-ával, hogy még több család életét indíthassák újra!

Készítsd el te is Dóri egyik kedvenc Bátor táboros fogását, a zabpelyhes túrógombócot!

Hozzávalók 4 főre:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 4 dkg zabpehely
  • 8 dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl (12%-os)
  • 4 dkg margarin
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 8 dkg cukor

Elkészítés:

Az áttört túrót keverd össze a búzadarával, a zabpehellyel, a cukor harmadával és a felvert tojásokkal, majd pihentesd a masszát fél órán át. Ha túl száraz lenne a túró, adhatsz hozzá egy kevés tejfölt. Formázz vizes kézzel gombócokat, és tedd őket forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, főzd további 2-3 percig, majd szűrőkanállal szedd ki a közben megpirított zsemlemorzsára. Végül locsold meg a gombócokat a maradék cukorral elkevert tejföllel.

Tipp: a masszába keverhetsz némi reszelt citromhéjat (ilyenkor csak kezeletlen citromot használj!), egy kis vaníliarúd kikapart belsejével pedig a cukrozott tejfölt is ízesítheted.

Jó tudni: a zabpehelyben található élelmi rostok vízzel érintkezve megduzzadnak, ezért sokáig jóllakottnak érzed majd magad tőlük!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...