Ez a 3 oka annak, hogy drasztikusan drágul a baromfihús

Rossz hírrel kell szembenézniük a fogyasztóknak, a baromfihús ugyanis nagymértékű drágulásnak indult.

Nagy mértékben emelkedett az elmúlt hónapokban a baromfihús ára, miután igencsak megnőtt az előállított termékek értéke is - derül ki a hvg.hu cikkéből. A termelőknek egyre magasabb takarmányárakkal kell szembenézniük, ráadásul a madárinfluenza okozta károk is hozzájárultak a hús drágulásához.

2020-ban alapos drágulásnak indultak az élelmiszerek, késő tavasszal illetve nyár elején csaknem 8 százalék körüli infláció volt megfigyelhető csak az élelmiszerek körében, az éves szintű teljes drágulás pedig összesen 7,2 százalék lett.

A tavalyi árnövekedést követően idén már kisebb mértékben drágultak az élelmiszerek (ennek oka az eleve magas árfekvés), de néhány alapélelmiszer még így is nagyon megdrágult a 2021-es évbe: nevezetesen a zöldségek és a gyümölcsök, valamint az olaj.

Bár a baromfihús esetében 2020-ban még csak egyes esetekben, a koronavírus berobbanását követően találkozhattunk magasabb áron kapható termékekkel, a statisztikák szerint a legtöbbet keresett baromfiáruk (csirkemell, pulykamell, csirkecomb, csirkeszárny, bontott csirke) kilós átlagára sok esetben akár 200 forinttal is megnövekedett az elmúlt másfél évben.

Az elmúlt közel másfél évben az ágazatot három súlyos csapás érte. Elsőként 2020 márciusát, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében tett korlátozó intézkedéseket említi Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a hvg.hu-nak.

Sokan emlékeznek még rá, hogy a vírus betörését követően 2-3 hétig folyamatos volt a pánikfelvásárlás az emberek körében, ebben az időszakban pedig többen találkoztak akár 3000 forintos kilónkénti csirkemellárakkal a piacokon. A pánikvásárlást egy ideiglenes fogyasztásvisszaesés követte, ennek egyik fő oka pedig az is volt, hogy az éttermek, hotelek és a közétkeztetés teljes leállása miatt ideiglenesen bár, de jelentősen csökkent a kereslet a húsárukra.

A baromfiágazatra mért második csapás az ugyancsak 2020-ban berobbant madárinfluenza-járvány volt, mely csaknem 4,8 millió állat leölését követelte Magyarországon, emellett pedig további közvetett károk nehezítették a húsipar helyzetét, úgy mint a telepítési tilalmak vagy az exportkorlátozások.

A takarmányárak növekedése is hozzájárul a hús drágulásához, 2020 közepe óta ugyanis csaknem 35 százalékkal nőtt meg a keveréktakarmányok ára, az élőállat-előállítás költségeit pedig kétharmad részben az állatok ellátása teszi ki.

A legnagyobb európai, baromfihúst előállító országok, úgy, mint Németország, Lengyelország, Franciaország komolyan megsínylették a madárinfluenza-járványt. Ezek a piaci résztvevők csak nemrég kezdtek el visszatérni az európai piacra, és bár a nyáron a külföldi termékek árai is elérték csúcspontjukat, a gazdaság rendeződése és a kínálati hiány rendeződése miatt most ezek a termékek is alacsonyabb áron kaphatók. A magyar termelőknek a külföldi árakhoz is igazodniuk kell, csak hogy az árak csökkenése olyan mértékű lehet, amely már nem nyújt fedezetet a magyar gazdáknak az előállítási költségek növekedésének kompenzálására. A Baromfi Termék Tanács elnöke attól tart, hogy az árak csökkenése olyan mértékű lesz, hogy sok hazai termelő felhagy a baromfitenyésztéssel. Ennek következményeként a hazai termelés visszaesne, és sokkal inkább az importtermékek nyernének teret a piacon.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek