Ennyivel emelkedik a baromfihúsok ára a közeljövőben

Nagy drágulás elé néznek a baromfihúsok a következő félévben, az áremelkedés elkerülhetetlen. A szakértő szerint sok baromfitelepen téli leállások és bezárások is várhatóak.

Legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő négy hónapban a baromfitermékeknél – mondta az Indexnek Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa. A szakember szerint reális a veszélye annak is, hogy zsugorodik az ágazat, a lakosság ugyanis elkezdte visszafogni a húsfogyasztást.

Egyre kevesebben vásárolnak húst, az áremelkedés pedig elkerülhetetlen

A baromfihúsok árában egyelőre még a tavalyi költségemelések hatásai látszanak meg, az idei év azonban újabb nehézségekkel terheli az ágazatot. Bárány László szerint a kevésbé korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős szereplőknél téli leállások, valamint akár egész telepek bezárása várható.

A mostani kilátások alapján úgy látom, hogy a friss, a fagyasztott és a feldolgozott termékek esetében is év végéig még legalább két lépcsős áremelésre kényszerül az ipar

– mondta az Indexnek Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa.

Az első áremelési szándékot már a múlt héten bejelentették a belföldi kiskereskedelmi partnerek, ez 22-25 százalékra saccolható. Amennyiben ez nem kompenzálja a költségemelkedést, akkor ősz végén vagy tél elején újabb, 10-15 százalékos drágulás várható az élőállat árának és az energiaköltségek emelkedése miatt.

Bárány László szerint két évvel ezelőtt még jövedelemmel is járt az élőállat 245 forint/kilogrammos ára. A vágócsirke jelenlegi ára nyereség nélkül 440-450 forintnál jár, jövő év elejére pedig odáig fajulhat a helyzet a szektorban, hogy a termelői ár elérheti az 580-590 forintot is.

Bárány László szerint azon termelők, feldolgozók, akiknek most jár le az éves gázvásárlási szerződésük, legkevesebb 1220 forintos köbméterenkénti földgázárajánlattal szembesülnek a piacon, ha éves szerződést kötnének. A villamosenergiára pedig átlagosan 290 forintos kilowattóránkénti árajánlatok érkeznek. Előbbi a 2021 tavaszi 110 forintos köbméterenkénti árhoz képest sokkoló, de nehezen kigazdálkodható az utóbbi is a tavalyi átlagosan 30 forintos kilowattóránkénti árakhoz képest – írja az index.hu.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...