Tudtad, hogy húsvéti hagyományként a barkát meg is eszik?

Hagyományokból nincs hiány, ezek viszont sokszor kopnak, elvésznek, a modern idők lesöprik őket. Most a sonkán-tojáson-kalácson felül mesélünk egy szokatlan húsvéti falatról.

A húsvéti trakta állandó szereplője a sonka, a tojás, a torma, a kalács és persze a kisebb-nagyobb mennyiségben elfogyasztott pálinka. Ha jönnek locsolók, ha nem, ha van tojásfestés, ha nincs, a közös étkezések ehhez az ünnephez is hozzátartoznak. Asztalon a nyuszis dekor, a kedves kis barkaág, rajta a pelyhes szemecskék, de gondolnánk, hogy a szépsége és szakrális jelentősége mellett babonából fogyasztottak is a barkából?

Tudtad, hogy húsvéti hagyományként a barkát meg is eszik?

Virágvasárnap pálmaág helyett barka jut nekünk

A húsvétot megelőző utolsó hétvégi napot virágvasárnapnak (Dominica palmarum) hívjuk, és ez az időpont jelöli Jézus bevonulását Jeruzsálembe, mikor követőivel szenvedései előtt pászkavacsorát ült. A tömeg, a hívek pálmaágakat lengettek a Megváltó érkezésekor. Az ókorban a pálma fontos szimbólum, jelkép volt: a győzelmet, az életet, a reményt testesítette meg. Igen ám, de mi van azokkal az országokkal, ahol az éghajlati viszonyok miatt nem beszélhetünk pálmafákról? Így vagyunk ezzel mi is, kelet-európaiként, nálunk sehol egy őshonos pálma. Van helyette viszont tavasszal, korai bimbózó fűzfavessző, amit szombaton kell begyűjteni, virágvasárnap előtt, hogy ez legyen megszentelve a szertartáson.

A barka név a birkára rímel, ez pedig nem is véletlen: egyrészt jelképezi Jézust, másrészt a kis szőrmés bimbók a bárányok puha szőrzetét is megtestesítik. De milyen szokásokat társítunk a házba bevitt barkához?

A barka dekoráció és rontásűző is egyben

Ha az eresz lefolyójába barkát teszünk, megvédi a házat a villámcsapástól. Mindenféle gonoszt elűz, és természetesen gyógyít is. A Budai-hegység falvaiban például az a hiedelem járta, hogy ha a család minden tagja éhgyomorra eszik három szemet a szentelt barkából, az egész évre védelmet nyújt a torokfájás ellen. Máshol a szentmise után, még a templomból kilépve javasolják a barkaszemek elfogyasztását, hogy egészségesek maradhassanak, és a torok betegségeit megelőzzék a pelyhes bimbók fogyasztásával.

Hogy milyen az íze? Mint egy rügynek, csak kicsit máshogy csúszik.

Azért receptet nem írunk vele, de bármi előfordulhat barkafronton, ha már a zuzmó, a sáska és a pubertás srácok vizeletében fürdetett tyúktojások is ínyencségnek számítanak.

Virágvasárnap tilos a munka, tilos a mulatság is. Az északi területeken úgy tartják, azért nem lehet táncolni, mert letáncolják a virágokat, és rossz lesz az éves termés. Ellenben magvakat vetni jó szerencse ebben az időben, mert a virágok szebbek, illatosabbak, ellenállóbbak lesznek.


Még több színes, kedves húsvéti tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...