A bárány, amely mindenkit elvarázsol

A bárány már kezdetek óta része volt a húsvéti étrendnek, ám nehéz úgy elkészíteni, hogy mindenki kedvelje. Ez a tavaszi francia bárányragu most minden szkeptikust meggyőz!

A bárány egy nagyon megosztó tagja az élelmiszerek világának: vannak, akik szenvedélyesen szeretik, és olyanok is, akik hasonló hévvel gyűlölik. Én ugyan az első csoportba tartozom, teljességgel meg tudom érteni azokat is, akik kevésbé vonzódnak a tavasz és a húsvéti ünnepkör legjellegzetesebb húsához. A sertésből készülő húsvéti sonka például sokkal népszerűbb, pedig annak elkészítése is megköveteli néhány konyhatitok ismeretét.

Francia bárányragu párolt zöldségekkel recept

A bárányellenzők leggyakrabban elhangzó érve szerint az állat zsírja (faggyúja) átütő, nem föltétlenül kellemes ízt tud produkálni. Ám ez a látszólagos hátrány egy jó recept és a megfelelő elkészítési technika révén szempillantás alatt előnnyé fordítható, a végeredmény pedig lehengerlő lesz.

A húsvétra készülődve kipróbáltam egy francia bárányragut, amelynek receptje már első olvasásra csodálatosan tömör és harmonikus aromákat ígért, köszönhetően egyrészt a friss bárányhúsnak, illetve a felhasznált kakukkfűnek, petrezselyemnek és babérlevélnek. Hasonlóan foglalkoztatott az is, hogy milyen lehet az a bárány, amely sok paradicsommal és csirke alaplével készül. Az már csak hab volt a tortán, hogy köretként könnyű, tavaszias zöldségek kínálkoztak. Nincs is miért szaporítani a szót, a recepttel való első találkozás már igencsak élethű és csábító képet rajzolt a fejemben.

Ezt a bárányragut – amely eredeti nyelven a navarin d’agneau printanier, azaz a tavaszi bárányragu névre hallgat – állítólag a francia hadiflotta séfje fejlesztette ki két évszázaddal korábban, egy győztes csata után. Nagy valószínűséggel az elcsigázott tengerészek álmodni sem tudtak volna ennél jobbat. A fogás azóta a francia húsvét szerves részévé vált, és miután én is megfőztem, nem látom semmi okát, hogy ne kerüljön be a hazai ünnepi étrendbe is.

Az elkészítés viszonylag egyszerű: nagyobb kockákba vágjuk a bárány lapockájáról lekerülő húst, amelyet előre picit megtisztítunk a fölös zsírtól, majd a kockákat olajban és vajban szép barnára pirítjuk, egy kis cukor kíséretében. Ezután jó sűrű szószt gyártunk hagymából, fokhagymából, paradicsomból, száraz fehérborból és csirke alapléből, ezt a báránnyal együtt egy tűzálló edénybe tesszük, és mehet is be a sütőbe. Illetve csak azt követően, hogy kakukkfüvet, petrezselymet és babérlevelet adtunk hozzá, és jól lefedtük. Arra jó figyelni, hogy kisebb alapterületű edénybe rakjuk mindezt, hogy a szósz jól ellepje a báránydarabokat.

Francia bárányragu párolt zöldségekkel recept

A hús ebben a szószban és a fűszerek társaságában puhul át mesésen - a folyamat úgy két órát is igénybe vehet. Néha érdemes még kevéske borral pótolni az esetleges folyadékveszteségeket. Az eredeti recept szerint a köretként szolgáló krumplit, sárga- és fehérrépát, illetve gyöngy- vagy mogyoróhagymát a báránnyal együtt kellene megpárolni, de úgy döntöttem, én külön végzem el ezt a műveletet. Tettem ezt azért, mert így sokkal jobban sikerült megőrizni a zöldségek ízét, és ezáltal az étel egészének a sokszínűségét. Mert bármennyire is csodás lett a ragu, túl egyhangú lett volna, ha a köret is magába szívja annak ízét.

A tavaszi francia bárányragu karakteresre és testesre sikerült, ám a bor és az alaplé erényt kovácsoltak a hús sokak által nem kedvelt ízéből, a paradicsommal és fűszerekkel együtt pedig egy mindenki által szerethető fogást varázsoltak elénk, amelyet a párolt zöldségek tettek kerek egésszé. A húsvéti ebédhez én újra ezt készítem majd, ez már nem kérdéses. Tegyetek ti is így!

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...