Mindnyájunkat más és más emlékek fűznek bizonyos ételekhez, ezek formálják a velük kialakított kapcsolatunkat életünk során – szinte úgy, mint a körülöttünk élő emberekkel. Fontos dolog ezeket az ételkapcsolatokat ápolni, néha-néha újrafőzni elhanyagolt fogásokat, esetleg parkolópályára tenni túlhasznált recepteket: csak hogy meglegyen az egyensúly, ugye.
A barackos gombóc esetében én egy osztott, közös emléket őrzök, ugyanis, amikor életemben először készítettem tavaly nyáron, épp a balatoni nyaralónkban voltunk, ahol elsősorban édesapámat (és persze a család többi tagját is) leptem meg a gömbölyű gombócokkal.
Mégpedig azért, mert elmondása szerint utoljára gyermekkorában evett ilyet, ami számomra beláthatatlan sok időnek tűnt. Főleg barackos gombóc nélkül. Ugyanezt a receptet hozom most is, hogy ha netalántán valakinek lenne egy hasonló cipőben járó rokona vagy barátja, meglephesse őt egy nagy tál édességgel. Vagy saját magát, persze, a lényeg ugyanaz, az emlékezés és emlékalkotás marad.
A szentimentális részt lezárván, jöjjön most a praktikum: vagyis azok a lépések, amelyek a tényleg emlékezetes, felejthetetlen barackos gombóchoz vezetnek. Nincs belőlük sok, de azért nem árt, ha átvesszük mindet.
Az első a burgonya: fontos, hogy kicsit öregebb, lisztesebb fajtát használjunk, különben nem fog olyan jól összeállni a massza.
Kulcsfontosságú tovább a teljesen puhára főzés (alaposan sózott vízben!), illetve egy belevaló krumplinyomó használata. Ezzel az eszközzel érhetjük el ugyanis a legoptimálisabb állagot: a jól ismert kis „kukacokat”, amelyek játszi könnyedséggel vegyülnek majd el a liszttel.
Nem szabad a gombóc tésztáját túlgyurkászni, mert akkor az kemény, rágós és kellemetlen lesz. Épp csak addig dolgozzuk a masszát, míg az össze nem áll, de ne tovább. Ne nyújtsuk túl vékonyra (legyen nagyjából 2-3 milliméter vastagságú), mert akkor könnyen kiszakadhat főzés közben.
Barackból érett, de nem túl puha darabokat válogassunk össze: ezek épp tökéletes állagot vesznek majd fel a forró fürdő során, nem lesznek se fogbántóan kemények, se szétmállóan szöttyedtek.
És végül a morzsáról pár szót: érdemes a hozzá használt vajat megbarnítani, hogy ezáltal még mélyebb, aromásabb, szinte diós ízt adhassunk a gombóc bundájának. A feladat maga abszolút nem tartozik az ördöngösség kategóriába, az alábbi receptleírásból könnyedén elsajátíthatjuk minden mozzanatát.
Készítsünk szaftos barackos gombócot!
Hozzávalók:
600 g burgonya, 300 g finomliszt, 4 db sárgabarack (nagy vagy 8 db kicsi), 2 ek cukor, 1 teáskanál fahéj, 60 g vaj, 150 g zsemlemorzsa
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen krumplinyomón áttörjük. A liszttel elkeverjük majd gombóccá gyúrjuk. Nem kell dagasztani, elég, ha összeáll a tészta. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk.
A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha nagy, akkor egy fél, ha kicsi, akkor egy egész gyümölcs kerül majd a gombócba. A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral, és minden barack közepébe teszünk egy teáskanálnyit. A gyümölcsöket tésztába zárjuk, majd gombóccá formáljuk.
Vizet forralunk, ha már lobog, beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük őket, míg a felszínre nem úsznak.
A bundához először megbarnítjuk a vajat. Kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
A zsemlemorzsát a barnított vajhoz adjuk, és pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk a kifőtt gombócokat, amelyeket frissen, porcukorhintéssel tálalunk.
A szaftos barackos gombóc teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt: