Ez a barackos trükk veszélyes lehet a szakértők szerint

Nem jó ötlet mindent elhinni és kipróbálni, amit a TikTokon látunk!

Amikor lekvárt, salátákat vagy valamilyen desszertet készítünk sárgabarackkal, a magjától általában egész egyszerűen megszabadulunk. A TikTokon azonban elkezdett terjedni néhány videó, amelyek szerint érdemes megőrizni a gyümölcs ezen részét is. A felhasználók azt állítják, hogy a magok elfogyasztása segíthet megelőzni a pattanások és az aknés hegek kialakulását.

Ez a barackos trükk veszélyes lehet a szakértők szerint

Az erről készített tartalmak egy részét már eltávolították, de van olyan is, amit már közel félmillióan láttak. Ebben egy kínai származású felhasználó meséli, hogy gyermekkorában naponta minimum öt barackmagot evett meg, és ő ennek tudja be a hibátlan bőrét. Szerinte ez egyfajta „keleti gyógymód a tiszta bőrért”.

Valóban jót tesz a bőrnek?

Az sem véletlen azonban, hogy némelyik videót már törölték: a szakértők ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy ez a megoldás akár veszélyes is lehet. Jennifer Gordon, a Westlake Dermatology igazolt bőrgyógyásza elmondta, hogy nincs olyan adat, ami alátámasztaná, hogy a barackmag valóban segíthet a bőrkép javításán.

Véleménye szerint az egyetlen lehetséges magyarázat erre a trendre az, hogy a kis magok egészséges zsírsavakat, valamint E-vitamint tartalmaznak, amelyek alapvetően csökkentik a gyulladást.

Megan Hilbert, a Top Nutrition Coaching bélegészségre szakosodott regisztrált dietetikusa szerint tény, hogy ebben a fura élelmiszerben sok az antioxidáns és az egészséges olajok, illetve valóban gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Azonban a szakértők szerint ezek a magvak közel nem tartalmaznak annyit a jótékony hatóanyagokból, hogy számottevő hatásuk lehetne az arcbőrre.

Az egészséges tápanyagok mellett mást is tartalmaz a sárgabarack magja

Veszélyes is lehet?

Dena Champion, az Ohio Állami Egyetem Wexner Medical Center regisztrált dietetikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges tápanyagok mellett mást is tartalmaz a sárgabarack magja: az amigdalin nevű kémiai vegyületet. Ez számos gyümölcs és növény magjában megtalálható, így a sárga mellett az őszibarackéban, a cseresznyéében és a szilváéban is.

És hogy ez miért probléma? Brendan Camp, bőrgyógyászati és dermatopatológiai tanúsítvánnyal rendelkező orvos szerint azért, mert az amigdalint a szervezet lebontja, és cianiddá alakítja, ami mérgező, sőt potenciálisan halálos is lehet. A cianid ugyanis megakadályozza a sejteket az oxigén felhasználásában.

Sőt: ez az anyag a gyomorban is felszabadul, és a cianiddá alakul, így olyan mellékhatásokat okozhat, mint a fejfájás, a szédülés, a hasi görcsök, a szorongás, a gyengeség, a hányás vagy a mellkasi fájdalom.

Nem árt tudni, hogy akár már két kisebb mag is tartalmazhat elegendő amigdalint ahhoz, hogy halálos adag cianidot szállítson a szervezetbe. Tehát: maradjuk a biztonságos, bevált megoldásoknál, ami a bőrproblémák kezelését illeti!

Forrásunk volt.


Még több szépségápolás:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...