A banános muffin az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető muffin, ráadásul többféleképpen ízesíthető, és mindenmentesen is működik. Az élményt azonban a muffin állaga nagyban befolyásolja, ebben az esetben pedig egy olyan dologgal tudod elrontani a textúrát, ami alapvetően bevett szokás a banános muffinnál: a gyümölcs pépesítése. Ehelyett okosabb, ha csak felkockázod a banánt!
Kockázd fel a banánt a muffinhoz
Ráncolod a szemöldököd? Megértjük, valóban ellentétes ez mindennel, amit eddig tudtunk, azonban a banán pépesítésével az a probléma, hogy így több nedvességet enged a tésztába, ezért fennáll a veszélye, hogy a muffin átázik. A másik oldalról viszont, mivel nem pépesíted, csak apróra vágod, a banán megtartja az alakját, így nem enged annyi nedvességet a tésztába, ezáltal könnyedebb érzetet kölcsönöz. Ráadásul így evés közben kis gyümölcsdarabokra haraphatsz rá, ami izgalmasabbá teszi az egész ízélményt.
Ha attól tartanál, hogy a gyümölcsdarabok túl kemények lesznek, nem kell aggódnod.
A sütési hő elég ahhoz, hogy a darabok megpuhuljanak, így nem lesznek olyan kemények, mint nyersen, mégis szép kontrasztot alkotnak a tészta többi részével.
Készítsd el ezeket a banános muffinokat:
Még néhány tipp a banános muffinhoz
A banán aprításán túl van még néhány dolog, amivel befolyásolni tudod, milyen muffinok kerülnek ki a sütődből.
Először is, a megfelelő banánfajtát használd: a módszer olyan banánokkal működik jól, amelyek érettek, de nem túl érettek!
Bár jó ötletnek tűnhet a barna pöttyös és teljesen barna banánokat muffinba átmenteni, de ilyenkor ezek már túl puhák a daraboláshoz (ha nagyon muszáj, akkor ezeket pépesítve használd, hogy megelőzd az élelmiszerhulladékot).
Ezeket a recepteket is próbáld ki:
Másodszor, miután hozzáadtad az apróra vágott gyümölcsöt a tésztához, ne keverd az összetevőket túl erőteljesen!
A legjobb technika, ha a gyümölcsdarabokat óvatosan belehajtogatod a tésztába, ezzel tudod elkerülni, hogy összetörd őket, és pépessé váljanak. Amint a száraz hozzávalók elkeverednek a tésztában, már kész is vagy. Ha több percen át tart a kevergetés, az tönkreteszi az állagot, és kemény muffint eredményez. A túlkeverés elkerülésének egyik módja, ha elektromos keverő helyett kézzel csinálsz mindent. Végül, ha még több textúrát szeretnél, adj a tésztához olyan extra alapanyagokat, mint az apróra vágott dió vagy csokoládépasztilla (vagy csokidarabok).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasonló trükköket olvashatsz az alábbi cikkekben is: