Ahogy a neve is sugallja, a banánkenyérmuffin az édes, gyümölcsös kenyér és a kis, falatnyi sütemény találkozásából születik. Egészen pontosan úgy, hogy az önmagában is pofonegyszerű édesség tésztáját nem a hagyományosan megszokott edénybe, hanem a muffinforma kis kelyheibe kanalazzuk. De mit nyerünk ezzel? Nos, egyszerre több mindent is.
A banános muffinok első nagy előnye a gyorsaság: mivel nem egy nagy formában sül a massza, sokkal rövidebb idő alatt elkészül majd a süteményünk. A banánkenyér amúgy is hajlamos nagyon hosszadalmasan sülni, biztosan mindannyian futottunk már bele egy középen nyersen maradt kenyérbe: ez a muffinok esetében szinte lehetetlen szcenárió.
Szintén nagy előny a praktikusság: ha muffinpapírt is használunk, szinte alig kell majd mosogatnunk.
Egy légmentes dobozban tárolva pedig akár 3 napig megmaradnak majd a sütemények. Semmi esély a kiszáradásra vagy a megszomorodásra. Persze sokkal valószínűbb, hogy a tárolással nem kell majd bajlódnunk, ugyanis a kis muffinok csak úgy etetik magukat: észre sem fogjuk venni, és már el is tűnt mind a tizenkettő.
Süssünk banánkenyérmuffint!
Hozzávalók:
4 közepes db banán (1 a tetejére), 100 ml napraforgó olaj, 60 g barna cukor, 2 db tojás, 150 g finomliszt, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbérpor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1 teáskanál vaníliaaroma, 3 ek barna cukor
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, légkeverésen 160°C-ra. Egy 12 lyukú cupcake-formát béleljünk ki papírokkal. A három banánt pépesítsük össze egy tálban, és tegyük felére. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a barna cukrot, a vaníliaaromát és a tojásokat. Adjuk hozzá a banánpürét, és verjük addig, amíg minden összeáll, és szép krémes lesz.
Szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és az őrölt fűszereket. Tegyük a masszát habzsákba, és adagoljuk a papírkapszulák kb. feléig. Kissé ütögessük a pulthoz a muffinformát, hogy elterüljön a tészta.
A negyedik banánt karikázzuk fel, és forgassunk meg a banánszeleteket 3-4 evőkanál barna cukorban, majd mindegyik muffin tetejére tegyünk egyet, és kissé nyomjunk bele. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára és puhára sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni, 15-20 percig. Légmentesen záródó dobozban 3 napig elállnak.
A banánkenyérmuffin receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: