Ezért érdemes megmosni a banánt, mielőtt meghámoznád

Sokan azt gondolják, mivel a banánnak héja van, ami természetes védőrétegként szolgál, már nem is kell megmosnunk. De van ebben igazság?

A banán egy rendkívül sokoldalú gyümölcs, ami nemcsak finom, de számos étrendbe is beépíthető, így sokak kedvencének számít. Amikor hazavisszük a boltból, általában nem tesszük szatyorba – már csak a környezettudatosság okán sem –, hiszen tökéletes külső védőréteggel rendelkezik. De vajon a banán héja alkalmas arra is, hogy minden esetleges szennyeződéstől megvédje a fogyasztásra szánt részét? Nos, ez sajnos nem egészen így van.

Ezért érdemes megmosni a banánokat, mielőtt meghámozzuk őket

Miért érdemes megmosni a banánt?

A banánt, mint sok más gyümölcsöt, gyakran kezelik növényvédő szerekkel, hogy megóvják azt a kártevőktől a növekedés és a szállítási folyamat során. Bár a növényvédőszer-maradványok többsége a héjon koncentrálódik, mégis kockázatot jelenthetnek, hiszen a hámozás során érintkezhetnek a kezünkkel vagy a banán belsejével.

Banánpalacsinta

Az amerikai palacsinta egy igazi klasszikus brunchkaja, amit ezúttal banánnal készítettünk el, ami nem csak remek ízt ad neki, de tartalmasabbá is teszi. A palacsintahalmokat tetszőleges ...

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a banán hosszú utat tesz meg a termesztés helyétől a konyhánkig, amely során több kézen és közegen halad keresztül – ez pedig természetesen növeli a szennyeződés valószínűségét. Egy gyors öblítéssel viszont csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy káros baktériumok kerüljenek az ehető részre.

És ez még nem minden: más anyagok, például, por, kosz vagy akár penészspórák is felhalmozódhatnak a banánhéjon, különösen, ha a gyümölcsöt nyitott környezetben tárolták vagy több kézen is áthaladt.

A héj leöblítése eltávolítja ezeket a külső szennyeződéseket, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, amikor a reggeli banánturmixunkat fogyasztjuk.

Hogyan mossuk meg helyesen?

A banán megmosása egyszerű, és csak néhány másodpercet vesz igénybe. Kezdjük azzal, hogy hideg folyóvíz alatt leöblítjük a banánt. Finoman megdörzsölhetjük a felületet a kezünkkel vagy egy tiszta kefével, hogy eltávolítsuk a koszt vagy más maradványokat. Nincs szükség szappanra vagy speciális tisztítószerekre – a sima víz hatékonyan eltávolítja a legtöbb szennyeződést.

Mosás után töröljük szárazra a gyümölcsöket egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel, mielőtt meghámoznánk. Ez megakadályozza, hogy a nedvesség a gyümölcsre kerüljön, ami csak azért fontos, mert az befolyásolhatja annak az állagát, valamint az ízét.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...