Egy újfajta banán mentheti meg a bolygót az éhezéstől

Az enset néven ismert, magában ehetetlen álbanán akár százmillió ember élelmiszer-ellátását oldhatja meg, így meghatározó szerepe lehet a jövőben.

Az enset nevű fa a világban szinte teljesen ismeretlen eredetű növény, viszont könnyen lehet, hogy a jövőben a klímaváltozás elleni küzdelemben a következő szuperélelmiszerként nyer majd magának népszerűséget. Az Etiópiában megtermő enset több mint 20 millió embernek biztosít élelmet annak ellenére, hogy banánszerű termése nem ehető.

Így néz ki az enset

Kutatók szerint ez a növény a mostani helyzet ellenére nemcsak Etiópiában lenne termeszthető, de Afrika többi részén is, amely sokban segíthetné az élelmiszer-ellátást, és a következő negyven évben akár 100 millió embernek tudna ételt biztosítani.

Az álbanánnak is nevezett fa szára és gyökere erjeszthető, magas keményítőtartalma miatt kiváló kása- és kenyéralapanyag is lehet – derül ki a player.hu cikkéből.

A fa termelése és az abból előállított ételek képesek lennének növelni az olyan afrikai országokban az élelmezésbiztonságot, mint Kenya, Ruanda vagy Uganda. James Borell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója úgy nyilatkozott az ensetről, mint ami bármikor ültethető, bármikor betakarítható, és évelő is,

éppen ezért hívják az éhezés elleni fának.

Álbanánból készült kenyér Etiópiában

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás nemcsak Afrikában, de más kontinenseken is komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát, éppen ezért egyre nagyobb az igény az olyan új növényekre is, amelyek képesek lennének új táplálékforrást nyújtani szélesebb körben. Borrell szerint jelenleg csak három növényre, a rizsre, a búzára és a kukoricára támaszkodunk, ezen a tendencián pedig muszáj lesz változtatnunk.


Ezeket is érdemes elolvasnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...