Megkezdjük a banánt, és legtöbbször még az első harapás előtt elkezdjük leszedegetni róla a kis szálakat... Vannak, akik mindezt azért teszik, mert nem találják őket bizalomgerjesztőnek, mások a kesernyés ízt kifogásolják. Bármi is annak az oka, hogy megszabadulunk a banán apró kis szálaitól, jobb ha többé nem tesszük.
Mik ezek a vékony szálak?
A banán vékony szálai igazából floémkötegek, amik lényegében a gyümölcs belső vízvezetékei.
Ezek felelnek azért, hogy a cukrokat és a fotoszintézis egyéb termékeit oda pumpálják, ahová csak szükséges. Különösen erősnek kell lenniük, hogy el tudják végezni ezt a fontos feladatot, így a banán többi részéhez képest összetettebb rostfajtákból állnak.
"Bár kifejezetten nem teszteltük ezeket, valószínű, hogy a tápértékükben eltérések mutatkoznak. Mivel egy meghatározott feladat elvégzésére szánják őket, valószínűleg meghatározott szerkezettel rendelkeznek, amely támogatja ezt a munkát. Így elvárható, hogy a szokásos ehető banánhústól eltérő összetett profillal rendelkezzenek" – mondta Nicholas D. Gillitt tudományos főigazgató.
Tehát a szakértők szerint semmiképpen nem érdemes kidobni ezeket, hiszen nagyon egészségesek a bennük található tápanyagok és rostok miatt.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: